Сеоски вишебој и Сиријада на Велику Госпојину у Божетићима

Најбољи сир и хелдопита

Најбољи сир и хелдопита

Месна заједница Божетићи домаћин је „Михољских сусрета села“ који се први пут организују у Новој Вароши, а у оквиру манифестације која је на програму у недељу 28. августа одржаће се и традиционалана Златарска сиријада и такмичење за најбољу хељдопиту. Спортске сусрете сеоске омладине и такмичење планинки у организацији Општине Нова Варош, Туристичке организације „Златар“ и Спортског савеза Нова Варош, финансијски ће помоћи Министарство за бригу о селу.

Свечано отварање манифестације је у 10 часова на спортским теренима код ОШ „Кнезови Рашковићи“ у центру Божетића, након чега крећу спортска такмичења. Горштаци ће се надметати у скоку у даљ из места, обарању руке, надвлачењу кличка, надвлачењу конопца и бацању камена с рамена, а рабаџије у вучењу трупаца на влаци воловском запрегом, док ће се ђаци сеоских школа такмичити у трци џаковима, полигону и игри „између две ватре“. Пријаве су у току, а сви заинтересовани се могу јавити Спортском Савезу Нова Варош (канцеларији 306, зграда Општинске управе).

Златарска сиријада која се на Велику Госпојину организује 24. пут, ове године ће бити само један од програма новоуспостављене манифесатције, као и такмичење за најбољу хељдопиту. Такмичарски узорци се могу предати на оцењивање у времену од 9 до 10 часова у згради бивше конфекције, а поред сира и хељдопите стручни жири ће оцењивати и кувари у припреми „Котлића на златарски начин“. Проглашење најбољих у свим такмичарским дисциплинама је у 14 часова, док је у 15 часова дегустација најбољих сирева, хељдопита, чорби и свадбарског купуса.

Манифаестација „Михољски сусрети села“ у Божетићима имаће и богат културно-уметнички програм, у оквиру кога ће од 12 часова наступати КУД Дома културе „Јован Томић“, певачи извика, фрулаши, гуслари, здравичари и трубачи, а биће организована и продајна изложба старих заната. За учеснике и посетиоце обезбеђен је бесплатан превоз из Нове Вароши, а минибусеви полазе на сваких сат са паркинга испред зграде „Лимских ХЕ“ у времену од 9 до 12 часова.

Иначе, „Михољски сусрети села 2022“ ове године се уз подршку Министарства за бригу о селу организују у 87 општина. Манифестација траје од 1. јула до 1. децембра и на њој се очекује учешће око 1.300 села и 150.000 такмичара и гостију.

-Програм је дефинисала Влада Србије у склопу своје укупне политике бриге о селу и за његову реализацију определила 41 милион динара. Предност на конкурсу су имале локалне самоуправе са великим бројем села. Оне и саме осмишљавају програм манифестације, а све оно што су наши људи са села, виспрени и паметни, могли да предложе ми смо подржали - каже министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.