Успешни упркос ујдурми бивших !

Задовољан учинком власти: Никола Јелић

Задовољан учинком власти: Никола Јелић

Председник Скупштине општине Нова Варош Никола Јелић (НС)
о првих сто дана и плановима нове локалне власти

      
Ванредна ситуација коју смо после двадесетодневне борбе са сметовима и ниским температурама укинули крајем јануара била је наш први велики испит на терену и успешно смо га положили. И поред бројних наслеђених проблема, све службе су добро функционисале, а посао чишчења снега је одрађен максимално поштено. И у будуће ће се радити искључиво по закону а паре трошити наменски. Тако ће бити све док смо  ми на власти, а надам се да ће ова коалиција „изгурати“ цео мандат, каже председник Скупштине општине Нова Варош Никола Јелић (НС) сумирајући за „Варошке новине“ резултате првих сто дана власти коалиције у којој су поред НС, ГГ „Нови људи за Нову Варош“ и  ДС од недавно и СДП и ПУПС.

Чишћење снега за време СНС власти  било је међутим полигон за многе сумњиве радње. Јава је тајна да су послови намештани повлашћенима, а слично  је било и у другим областима. Челници општинског одбора СНС, општине и поједини директори јавних предузећа понашали су се осионо, доношене су одлуке по кафанама и мимо закона... Поднели смо више кривичних пријава и чекамо исход - каже Јелић.
 
Председник локалног парламента каже да је задовољан досадашњим  учинком коалиције која је 19. септембра преузела општину, мада  „демонтажа“  бише власти није ишла лако.

-Једноставно, били смо приморани да се прва два месеца највише бавимо ујдурмама бивше власти и проблемима које нам је она оставила. СНС је одмах покушао да изазове кризу приморавши своје чланове да поднесу оставку у Општинској изборној комисији, али нису успели да спрече верификацију мандата двојици нових одборника из ГГ и ДС. Нису учествовали ни у раду прве две скупштинске седнице након смене иако се расправљало о њиховим кадровима, а бахатост која их је одликовала  током целог мандата показали су и бојкотујући прославу Дана општине, мада је то празник свих грађана. Уосталом, поједини њихови чланови Изборне комисије у оставци признали су нам да су им странка и страначка дисциплина важнији од  интереса града и општине – каже Јелић.

Нова локална власт се, каже Јелић, за веома крато време ухватила у коштац са проблемима и пројектима од којих су сви бежали или су тапкали у месту.

-Власт смо преузели крајем јесени када је већ било касно за озбиљније радове на инфраструктури, али смо започели неке пројекте од који је  најбитнији водоснадбевање села божетићког краја, вредан више милиона евра. За њега смо на збору добили подршку мештана , па ће у наредне четири године из општинског буџета бити издвајано по 20 милиона динара, а тражићемо и помоћ државе и донатора. Померићемо са мртве тачке и пројекат Регионалне депоније Бањица. Предходна власт ту ништа није урадила осим што је именовала свог директора који је примао плату а да  при том није упутио надлежнима ни  један предлог решења проблема. Запослени у општинским одељњима за инвестиције и локални економски развој раде и друге пројекте са којима ће мо конкурисати код државе и донатора - каже Јелић.

Према његовим речима ефикасно је била и Скупштина општине, мада је последњих неколико седница протекло у узаврелој атмосфери. Са скупштинске говорнице често су пљуштале и увреде на рачун политичких противника, па су након дужег времена  неколицини одборника изречене опомене пред удаљење са седнице.

- И даље ћу бранити достојанство Скупштине на све законом дозвољене начине, а нећу дозволити ни злоупотребу скупштинске говорнице и увреде на лични рачун у чему предњаче појединци из опозиције. Очекујем међутим да ће тензије временом спласнути и да ће мо се окренути раду на добробит свих грађана , мада председник Општинског одбора опозиционе СНС и шеф њихове одборничке групе Димитрије Пауновић тренутно не показује вољу за то. И поред више захтева нисмо желели да као Скупштина општине покренемо иницијативу код Владе Србије да се Пауновић разреши дужности начелника Златиборског округа. Надамо се да ће се он дозвати, и коначно почети да ради у интересу Нове Вароши уместо што опструише  Скупштину општине и њене извршне органе – каже Јелић.

Пред одборницима Скупштине општине је у наредном периоду неколико важних послова, а један је да уведе у законске оквире рад месних заједница којих је тренутно 13.

-Постоје основане сумње да је у појединим месним заједницама било великих малверизација, а помињу се милиони динара, па смо затражили да нам доставе  извештаје о раду и планове. О њимаће ће коначно расправљати одборници, што до сада није била пракса, а очекујем жучну дебату. Највише проблема је у месној заједници Акмачићи, а имамо и неколико савета у којима је већина чланова поднела оставку. Колико су нам важне месне заједнице  показала је потекла ванредна ситуација. Идеја је да велике месне заједнице попут Божетића, Акмачића, Рутоша и Јасенова  поделимо на по неколико мањих, јер ће тако боље функционисати. Та идеја мора међутим да добије подршку на референдуму који ће вероватно бити одржан на пролеће када и избори за председника Србије – каже Јелић.

-Ми немамо ништа против СНС и врата су им широм отворена за сарадњу, али смо против неколицине бахатих појединаца из општинског одобра који су Нову Варош водили у пропаст. Њихов аганлук се више није могао трпети и то је био разлог за смену власти- каже предсеник Скупштине општине Нова Варош Никола Јелић.
                                                              
Против реваншизма

- Бивша власт је имала добру идеју да се обрачуна са нерадницима у општинској управи и јавним предузећима, али се она на крају извитоперила  у обрачун са политичким неистомишљеницима што ни за кога није добро. Нетачне су приче које сада протураје да се и актуелна власт понаша тако. Многи чланови СНС на брзака су завршили којекакве факултете и странка их је запослила на буџет на одређено. Њима сада истичу уговори и морају кући. Уколико Влада Србије и ресорно министарство дозволе расписаћемо нове конкурсе – каже предсеник Скупштине Никола Јелић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.