Држава поклања минибус за превоз до Божетића и Рутоша

Сеоски путеви се ужелели аутобуса

Сеоски путеви се ужелели аутобуса

Општина Нова Варош добила је од Министарства за бригу о селу бесповратна средства за куповину минибуса за превоз сеоског становништва. Уговор о донацији вредној седам милиона динара јуче су у Београду потписали министар Милан Kркобабић и председник општине Радосав Васиљевић.

Поред Нове Вароши помоћ су добили још и Медвеђа, Пријепоље, Сврљиг, Тутин, Сурдулица, Сјеница, Блаце, Бојник, Нови Пазар, Голубац, Косјерић, Алексинац, Жагубица, Мали Зворник, Мерошина и Прибој. Ових укупно 17 минибусева повезиваће са градом 368 села, имаће 49 линија и превозиће дневно око 1.330 путника.

Обаве за локалних самоуправа је да минибусеве одржавају у добром стању, као и да обезбеде возача и гориво за превоз.

-Ово је радосна вест за мештане нововарошких села који су дуже време без аутобуског превоза. Чим „легну“ одобрена средства биће расписана јавна набавка за куповину минибуса са 20 седишта и он ће од јесенас саобраћати на две линије. Једна ће вероватно бити  Нова Варош – Вилови – Акмачићи – Комарани - Божетићи, а друга Нова Варош - Кокин Брод - Радоиња – Рутоши. Нашим минибусом газдоваће Комунално предузеће- каже за „Варошке новине“ председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

На ове две линије саобраћао је „Јањушевић“ из Прибоја, али им је пошлог лета истекао уговор, након чега су мештани десетак успутних села остали без аутобуске везе са центром града. Годинама уназад линије према Божетићима и Рутошима једине су биле у функцији. Према Јасенову аутобуси одавно не саобраћају због малог броја путника, док су села уз магистралу „покривена“ међуградским аутобусима.

Више од 200 мештана Радоиње и Рутоша недавно је потписало петицију тражећи од локалне самоуправе да им обезбеди превоз.

-Ускоро ће бити донета и одлука о реду вожње, као и о томе да ли ће превоз бити бесплатан или ће путници плаћати минималну цену карте. Ми смо се и прошле године јавили на конкурс Министарства за бригу о селу, али је тада из Златиборског округа помоћ добио једино град Ужице. У два наврата смо расписивали и оглас за обављање линијског аутобуског превоза али се нико од превозника није јавио. Грађани су с правом негодовали. Међутим и поред добре воље нисмо могли да на други начин решимо проблем, јер нам је закон везао руке – каже Ваиљевић.

Иначе, за куповину 17 минибусева из републичког буџета је издвојено 120 милиона динара. Као и прошле године када је помоћ добило 18 локалних самоуправа, и ове су кријтеријуми у одлучивању били степен развијености јединице локалне самоуправе, удаљеност и број села која ће бити повезана са градом или општином, као и припадност подручјима надморске висине веће од 500 метара.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.