Савет струке : Завршни период вегетације стрних жита

У Радијевићима на Златару

У Радијевићима на Златару

Пшеница се налази у завршном делу вегетационог периода. Наиме у разлучитим је фазама формирања зрна. Због високе температуре ваздуха те мањка падавина и дефицита влаге у земљишту, фазе класања, цветања и оплодње су прошле убрзано.

Уколико дође до снижења температуре током дана на 26°Ц а током ноћи на 14°Ц створиће се бољи услови за формирање и наливање зрна. Распон температуре је кључни фактор за формирање приноса. Наиме ниже ноћне температуре смањиће интензитет дисања зелених делова биљака чиме ће прираст суве материје бити повећан.

Фаза оплодње до пуне зрелости у нашим агроекономским условима може трајати између 45 и 55 дана. Ако се овај период одужи постоји могућност формирања високог приноса.

Период воштане зрелости може најдуже да траје до 12 дана.

Што се тиче тренутног стања видљиви су знаци претходног периода недостатка влаге. Доњи листови стабла убрзано одумиру а бочни изданци се суше. Суши одолевају усеви („боре се“), код којих је спроведена пуна агротехника и од којих се може очекивати солидан принос.

Постојеће временске прилике погодују многобројним штетним инсектима (трипсама, стеницама, лисним вашима итд)

Код примене фолијарне прихране (као додатна) произвођачи треба да провере могућност њиховог мешања са средствима за заштиту биља.

Саветодавац : Љубодраг Пантелић, ПССС "Ужице"

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.