Зграда Градске библиотеке добиће нову фасаду

Радове вредне 6,7 милиона финансирају Министарство и Општина

Радове вредне 6,7 милиона финансирају Министарство и Општина

Министарство културе и информисања и Општина Нова Варош ће са 6,7 милиона динара финансирати санацију зграде Библиотеке и Завичајног музеја у центру Нове Вароши. Радови би требало да почну одмах након што се оконча већ започета процедура јавних набавки односно избора извођача.

-Ресорно Министарство ће пројекат подржати са 4.000.000 динара, док ће преосталих 2,7 милиона динара бити обезбеђено из општинског буџета – појашњава помоћница председника општине за локални економски развој Маријана Ђокић, иначе, координаторка Пројекта и истиче: -У оквиру реконструкције зграде некадашње кајмакамије предвиђена је санација комплетне фасаде, замена олука и дела столарије.

Ђокић за „Варошке новине“ додаје да су за реализацију ове инвестиције локална самоуправа и Библиотека испунили све критеријуме и обезбедили предуслове за реализацију посла, међу којима су кључни сагласност Завода за заштиту споменика културе Краљево и Републичке дирекције за имовину.

Иначе, најобимнији радови на реконструкцији овог објекта урађени су током 2002.године, средствима Европске уније. У мају 2017. Министарство културе и Општина Нова Варош су са близу шест милиона динара финансирали радове на замени крова, поткровља и таванског простора зграде матичне Библиотеке, чиме је заштићен књижни фонд од преко 40.000 примерака, година пре тога угрожен због прокишњавања кровног покривача.

Библиотека, иначе, као самостална установа делује од почетка октобра 2003.године, а месец дана касније смештена је у зграду у Карађорђевој улици у центру града. Ова зграда саграђена је давне 1908. за потребе државне управе тадашњег отоманског царства. А као вредан споменик народног градитељства налази се под заштитом државе и један је од најлепших архитектонских здања у овом делу Србије.

-Општина Нова Варош се последњих година интезивније бави одрживим културним наслеђем, које је, између осталог, препознато и као туристички потенцијал златарског краја – наглашава Маријана Ђокић и напомиње : -Зграда кајмакамије или „беле голубице“ како је житељи зову, споменик је под заштитом државе и као такав је уписан у јавну својину Републике Србије. Локална самоуправа и установе под њеним сводом спроводе редовне активности, како на текућем одржавању самог објекта, тако и на проширењу капацитета, унапређењу поставки и садржаја, али и очувању читаве амбијенталне средине објекта.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.