Рабаџије се на Видовдан такмиче на Стражи

Прошле године у конкуренцији било 17 запрега

Прошле године у конкуренцији било 17 запрега

На превоју Стража изнад Горње Беле Реке на Видовдан 28. јуна одржаће се такмичење у вучи трупаца на влаци са воловском и коњском запрегом. Учешће је најавило двадесетак рабаџија из села код Нове Вароши, Чајетине и Ивањице, а за најбоље су обезбеђене вредне награде.

Такмичиће се организује у четири категорије, за воловске запреге лакше и теже од 1.500 килограма, док ће коњи вући трупце у једнопрегу и двопрегу.

Такмичење рабаџија на Стражи на падинама Муртенице организује се од прошле године. Лане се овде на Покров 14. октобра, по суснежици и лошем времену надметало 17 запрега. Такмичење организује млади, а већ прекаљени рабаџија Милан Жунић(28) из Кућана, уз помоћ пријатеља и дародаваца.

-Прошле смо године мало закаснили, али је договор да се од ове и сваке наредне окупљамо овде на Видовдан. У овом крају има још младих рабаџија. Током године пуно се ради и мало је слободног времена, па нам народни сабори и такмичења добро дођу за дружење и предах- каже Жунић.

Ово је иначе треће такмичење рабаџија ове године у овом делу Србије, а биће их још. Власници запрега најпре су се крајем маја надметали на Жабљаку изнад Ојковице, а прошлог викенда и у Јабланици на Златибору.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.