Заветна молитва на Колашинском брду за здравље и берићет

Пешице кроз поља - Крстоноше у Соколови

Пешице кроз поља - Крстоноше у Соколови

Мештани засеока Соколова у Бистрици и њихове комшије из Мокреча у Дражевићима, предвођени надлежним парохом, читали су и јуче заветну молитву за здравље и берићет код записа у камену и шест метара високок спомен-крста на Колашинском брду. Крстоноше су ове године први пут кренуле од манастира Свете Тројице у центру Бистрице. У више аутомобила прошли су засеоцима до зборишта код сеоског гробља у Соколови, одакле су у пратњи окупљених мештана наставили пешице кроз ливаде и засејана поља.

Тадиција је обновљена пре осам године. Заветна молитва чита се у недељу пред Петровдански пост, а ове се позиву одазвало знатно више мештана него предходних година. Након литије и молитве они су наставили дружење у сеоској капели уз пуну трпезу. Домаћини прославе били су отац и син, Милојко и Горан Колашинац.

Мештани су овде опет почели да се окупљају када је власник имања Зоран Колашинац пронашао запис у облику камене трпезе који је деценијама био заборавњен у шушкору и трави, и подигао га на тек озидано постоље. Запис су далеке 1930. године исклесали чувени каменоресци Милорад Дучић – Амиџа и Борисав Колашинац, а све до пред крај Другог светског рата одавде су кретале крстоноше. Пре три године на оближњем узвишењу добровољним прилозима мештана подигнут је и заветни спомен-крст „у славу и част ратницима 1912-1918. из Бистрице, Дражевића и Челица“, који је по свом изгледу и димензијама јединствен је у нововарошком крају.

(Опширније у наредном броју „Варошких новина“)

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.