Пред одборницима и нове цене комуналија

На дневном реду и

На дневном реду и "вруће теме" - СО Нова Варош

Уколико одборници изгласају предлог, грађани ће убудуће плаћати комуналије по знатно већим ценама него до сада. Гласаће се и о предлогу цене воде у Акмачићима која тренутно није хигијенски исправна, као и о предлогу за братимљење општине Нова Варош и општине Дојран у Републици Северна Македонија.

Седница Скупштине општине Нова Варош заказана је за четвртак, 16. јун и за њу је предложен дневни ред од тридесетак тачака. Међу предлозима је и неколико „врућих“ тема, па се очекује жучна расправа.

Од две понуђене калкулациије са којима је изашло Комунално предузеће „3. септембар“, Општинско веће је на недавној седници дало сагласност на захтев да се цена воде са садашњих 49,36 повећа на 62,08 динара по кубику (без ПДВ-а), док би нова цена накнаде за канализацију била 15,52 динара по кубику. Предлог је и да се износ накнаде за одржавање водоводног прикључка, која укључује и пет кубика воде, убудуће плаћа 425 динара, уместо 340 динара колико је сада, а предложене су и веће цене за погребне, пијачне и друге комуналне услуге.

Одборницима је достављен и предлог да цена кубног метра санитарно-хигијенске воде коју ће Комунално предузеће испоручивати потрошачима у Месној заједници Акмачићи буде 40 динара, а накнада за одржавање водоводног прикључка 200 динара месечно без обрачунатог ПДВ-а који је 20 посто. У оквиру поступка преузимања сеоског водовода од стране Комуналног предузећа, недавна је извршена и анализа квалитета воде коју у овој месној заједници користе грађани и од четири узета исправан је био једино узорак из зграде Основне школе „Момир Пуцаревић“. Хигијенски нису били исправни узорци са изворишта Крш у Дрмановићима, као и са Капланског врела и Кандине чесме у Виловима.

-Овако дефинисана цена санитарно- хигијенске воде била би на снази све док се не изврши реконструкција једног по једног изворишта и доведу се у стање да је вода која се испоручује потрошачима бактериолошки и хемијски исправна и да задовољава законом прописане критеријуме. Тек таква вода ће бити фактурисана као исправна вода за пиће, по цени која је утврђена одлуком Скупштине за све потрошаче које снадбева Комунално предузеће, без износа који се фактурише за одвођење отпадних вода- каже се у предлогу Комуналног предузећа „3. септембар“.

На дневном реду Скупштине општине је и предлог одлуке о продаји плаца и погона бивше конфекције у Божетићима по почетној цени од 350.000 евра, као и више од 12.700 квадрата у две етаже бивше „Инове“ по укупној почетној цени од 1.182.985 евра. Разматраће се и предлог да се покрене иницијатива за израду идејног решења са студијом изводљивости гондоле скијалишта на Голом брду на Златару. Пред одборницима наћи ће се и предлог за други ребаланс општинског буџета, као и План развоја општине Нова Варош у наредних седам година. На дневном реду је и План јавног здравља општине Нова Варош за перод од 2021. до 2026. године, као и Одлука о завршном рачуну буџета општине. Разматраће се и извештаји о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за прва три месеца ове године Регионалне санитарне депоније „Бањица“ предузећа „Енергија Златар НВ“ и Комуналног предузећа „3. септембар“, а именоваће се и нови школски одбори основних школа у Новој Вароши, Божетићима, Акмачићима, Јасенову, Радоињи и Бистрици.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.