Од сада могућа и електронска пријава комуналних проблема

Честа слика на уласку у град - Испод гробља на Зебиновцу

Честа слика на уласку у град - Испод гробља на Зебиновцу

Мештани и гости од сада и електронским путем  могу надлежнима пријавити комунални проблем на подручју златарског краја захваљујући пројекту “ На клик до чистијег града” Удружења “ЕКО-Варош”. Пројекат у оквиру кога је урађена електронска апликација  за пријаву комуналних проблема (ОВДЕ), у протеклих неколико месеци са 1,2 милиона динара финансирала је Влада Швајцарске преко Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC), уз подршку Helvetas Swiss intercooperation и Грађанске иницијативе, а у партнерству са Општином Нова Варош.

Електронску апликацију креирали су компјутерски стручњаци из локалне самоуправе, предвођени Жељком Бојовићем. Према њиховим речима, путем веб апликације “на клик до чистијег града” се на једноставан начин, у неколико потеза на рачунару, телефону или таблету могу пријавити “црне” еколошке тачке у граду и ван њега, као и сметлишта или мини дивљих депонија , посебно у туристичкој зони на Златару.

-Преко апликације Нововарошани и гости нашег краја могу и да сугеришу надлежнима у локалној заједници како да ефикасније превазилазе проблеме загађења, као и да износе своје предлоге унапређења заштите животне средине – каже председница Удружења “ЕКО-Варош” Гордана Недовић.

Она подсећа да су примарни циљеви пројекта “На клик до чистијег града” ефикасније лоцирање локалних загађивача, као и да се кроз значајније учешће грађана и јачање споне цивилног сектора са надлежним институцијама и установама област екологије подигне на виши ниво.

Иначе, Удружење "ЕКО-Варош"као већ три године најактивније еколошко удружење у нашој општини је у оквиру овог пројекта спровело бројне активности и акције. У сарадњи са младим еколозима из градске Основне школе, одржане су бројне едукативне радионице, приређене су различите информативне и промотивне акције са темом заштите животне средине, одржани скупови са циљем умрежавања грађана и локалне самоуправе како би се програм што успешније спроводио…Главна активност је уједно била и завршна, а то је израда wеb апликације “на клик до чистијег града”, која је у функцији и коју од недавно  могу користити и наши суграђани и гости нововарошког краја.

 

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.