Рабаџији из Беле Реке прво место на сеоском вишебоју у Ојковици

Први у обе конкуренције - једна од запрега Милана Жунића

Први у обе конкуренције - једна од запрега Милана Жунића

Волови из запреге младог рабаџије Милана Жунића (28) из Беле Реке, били су протеклог викенда за класу бољи од конкуренције на такмичењу у извлачењу чамових трупаца на вису Жабљак изнад Ојковице. На сеоском вишебоју који се организује пети годину за редом, они су однели прво место у обе конкуренције, за запреге лакше и теже од 15 товара.

На Жабљаку се ове године надметало двадесетак рабаџија из Нове Вароши, Пријепоља, Ивањице и Ужица. У такмичењу коња двопрега прво место је однела запрега Марка Јокића.

-Волове су гајили мој отац, деда и прадеда, па их гајим и ја, а у стаји тренутно имам четири пара. Живим за рабаџилук. Посао рабаџије данас је пуно тежи него некада. Зову нас само када треба извлачити грађу на неприступачним теренима, тамо где машина не може, а некада су наши стари вукли по терену равном попут овог на коме је данас такмичење- каже Жунић.

Сеоски вишебој на Жабљаку организују тројица прекаљених рабаџија, комшије Радош Стефановић (43) и Горан Матовић (48) из Ојковица и Милош Драшковић (29) из Мочиоца. Наградни фонд износио је 700 евра. Велики новац за овдашње прилике, а паре за награде Горан, Радош и Милош зарадили су тешким вишедневним радом у планини. И кажу, није им жао.

-Заједно радимо годинама на извлачењу грађе из планинских врлети, па је логично било и да заједно организујемо ово такмичење, које прераста у традицију. Пре вишебоја на Жабљаку у нашем селу није било народних сабора и окупљања. Штета, живот на планини није ни мало лак, па оваква дружења мештанима добро дођу да се опусте и да бар на тренутак забораве на свакодневне бриге, али и да се виде са старим пријатељима и можда, уговоре који посао. Због манифестације коју организујемо из града дођу и они који годинама нису били у завичају- прича Радош.

Такмичње на Жабљаку прво је такмичење рабаџија ове године у југозападној Србији. Наредно је 19. јуна у Јабланици на Златибору, а такмичења ће летос и јесенас бити и у Виловима, Мушковини, Белој Реци, Доњој Косатици ..

(Опширније у наредном броју „Варошких новина“)

У конкуренцији и шест коњских запрега

Раде годинама скупа: Радош Стефановић, Милош Драшковић и Горан Матовић

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.