Опет се славио Дан младости на Великом брду

На отварању химна и подизање заставе

На отварању химна и подизање заставе

У Новој Вароши опет се славио Дан младости, после две године паузе због короне. На Велико брдо изнад града у среду 25. маја сјатило се и старо и младо, а поред стотинак југоносталгичара из западне Србије дошли су и туристи са Златара. Певало се „Друже Тито, ми ти се кунемо“ и играло козарачко коло, а уз „живу“ музику под шатром дружило се до дубоко у ноћ.

Од 2015. од када се на Великом брду слави Дан младости, ово је вероватно прва прослава без кише, па је и атмосфера била опуштенија. Изостали су џипијада и смотра, али се зато и ове године на тихој ватри крчкао војнички пасуљ. Порције су биле обилне и бесплатне, као и освежење.

-Сви смо током пандемије били у као у грчу, па нам је ово била добра прилика да се опустимо и дружимо, без церемонија и формалности – каже домаћин смотре Џевад Џановић (61).


Командант параде - Џевад Џановић

Прослава на заравни са које пуца поглед на висове Златара, почела је подизањем на јарбол тробојке са петокраком и интонирањем некадашње химне „Хеј Словени“. Као и предходних година, организована је изложба војних возила из Другог светског рата и возила коришћених у јединицама бивше ЈНА, а гости су могли да се сликају поред Титове бисте.

Дан младости се на овај начин слави још једино овде, а званични организатор пославе је Олд-тајмер клуб историјских возила, ствари носталгичара бивше СФРЈ и ЈНА. До распада бивше Југославије, на овај датум се широм земље славио рођендан доживотном председнику и маршалу Јосипу Брозу Титу, а у Београду се организовао слет њему у част.

-Братство и јединство су обележили то време и нама који их памтимо све више недостају ти дани. Није било важно ко је Муслиман, ко Хрват, ко Србин, сви смо били једнаки, поштовали се и одлично слагали. То је нешто што се пре свега носи из породице. И живело се лепо. Отац ми је радио, мајка била домаћица, али смо сваке године ишли на море, само једна плата а имали смо све. Млађим генерација је данас то на жалост, несхватљиво- каже Џановић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.