Меморијални шаховски турнир, Ацу Курћубићу у част

Играло се на 26 табли - Меморијал на Златару

Играло се на 26 табли - Меморијал на Златару

На Златару је током викенда одигран Меморијални шаховски турнир „Александар Ацо Курћубић“ на коме је учествовало 52 шахиста, колико је овај врсни шахиста и ФИДЕ мајстор имао година живота када је зимус, у фебруару, изненада преминуо.

Овогодишњи меморијал био је позивног карактера и на њему су учествовали Ацове клубске колеге, познаници и пријатељи из шаховског спора. На Златар су дошли из Београда, Нове Вароши, Шабца, Ужица, Пожеге, Бајине Баште, Чајетине, Прибоја, Пријепоља, Ивањице, Крагујевца, Кладова, Сремске Митровице, Чачка, Младеновца... Међу њима два велемајстора, шест мушких и женских интермајстора и исто толико ФИДЕ мајстора и више мајсторских кандидата, што довољно говори о квалитету турнира.


Живео за шах - Александар Ацо Курћубић

Организатори турнира су Акционарско друштво Електромрежа Србије, у којима је Ацо Курћубић обављао функцију извршног директора за управљање и тржиште, његов Шаховки клуб Златар и Шаховски савез Централне Србије. Они кажу да ће турнир прерасти у традицију, а како је рејтингован од идуће године ће за учепшће моћи да се пријаве сви заинтересовани.

Турнир одиган у Хотелу „Панорама“, отворили су Јелена Матејић, генерална директорка Акционарског друштва Електро мрежа Србије и Драган Лазић, председник Шаховског савеза Србије.

-Идеја о турниру јавила се непосредно након Ацове смрти. Шах је био његова страст и важан део његовог живота. Многи од вас га познају само 'преко шаха' и зато мислим да је неизмерно значајно што смо се овде окупили да у сећање на њега одржимо овај турнир, уз присуство његових шаховских противника и сабораца, његове породице али и нас , колега из ЕМС-а којима је неизмерно значио – рекла је Јелена Матејић.

Играло се на 26 табли, девет кола швајцарским системом, по правилима ФИДЕ. Мада је овај пут резултат био у другом плану, подељене су награде најуспешнијима.

-Најуспешнији такмичар је Дејан Павловић из Пожеге, док је друго место припало Душану Радовановићу из Пожеге, а треће Драгану Којовићу из Чачка. Уручене су и две специјалне награде, Зорану Маринковићу као најбоље пласираном играчу Златара на турниру, као и Владици Радојковићу из Београда, најуспешнијем такмичару из ЕМС-а- каже Лидија Вучковић, главни судија турнира и председница Шаховског савеза Централне Србије.

Александар Ацо Курћубић (1970 – 2022) био је дипломирани инжењер електротехнике. Своје прве шаховске кораке направио је у родној Новој Вароши. Као омладинац играо је за Златар и ГРО Златибор из Ужица, а као сениор и за Мимозу из Тивата и ужичку Слободу. Од 2006. године је првотимац Шаховског клуба Златар.Титулу ФИДЕ мајстора освојио је 1988. године, а 1996. је представљао тадашњу СР Југославију на шаховској Универзијади у Леону у Шпанији.

Први потез - Јелена Матејић, генерална директорка ЕМС-а

Медаље најуспешнијима

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.