За енергетску санацију кућа и станова ове године 6,4 милиона

До 50 посто инвестиције- Зебиновац и Вионик

До 50 посто инвестиције- Зебиновац и Вионик

Општина Нова Варош и надлежно министарство помоћи ће ове године са укупно 6,4 милиона динара енергетску санације породичних кућа и станова радове . За разлику од прошле године када је суфинансирана само замена спољне столарије, ове ће власници станова и кућа моћи да рачунају на новчану помоћ у знатно већем броју радова.

Према Правилник о суфинансирању енергетске санације породичних кућа и станова који је усвојен на последњој седици Скупштине општине, висина подстицаја износиће максимално 50 посто од укупне вредности инвестиције,а ускоро ће бити расписани и први конкурси. Локална самоуправа и држава помоћи ће замену спољних прозора и врата, термичку изолацију зидова и таваница, постављање термичке изолације испод кровног покривача, набавку и инсталацију котлова на природни гас и биомасу и замену радијатора, као и набавку и уградњу соларних колектора, топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система.

-Биће формирана јединствена ранг листа за свих девет мера који се ове године суфинансирају. Усвојеним правилницима све је прецизно дефинисано, па тако на субвенцију за изолацију зидова не могу рачунати домаћинства која нису заменила столарију, док субвенцију у постављању изолације испод кровног покривача може добити ко је већ заменио столарију и урадио изолацију зидова – рекла је Маријана Ђокић, помоћница председника општине за привреду и локални економски развој.

Субвенцију за замену столарије прошле године искористило  је 21 домаћинство, за шта је из буџта опредељено више од два милиона динара.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.