Издавачки подухват - „Библиографија радова о нововарошком крају“

Сабрана је 1.791  библиографска јединица -

Сабрана је 1.791 библиографска јединица -

Недавно основан Издавачко истраживачки центар „Стари Влах“ у Београду и суиздавачи Библиотека и Дом културе у Новој Вароши, објавили су „Библиографију радова о нововарошком крају“ из пера Добрила Аранитовића (76), професора филозофије, библиотекара и истраживача прошлости из Шапца.

– Ово је први покушај да се сачини попис радова о нововарошком крају, а с правом се може назвати и Библиографија радова о Старом Влаху јер је Нова Варош вековима његово географско, историјско и административно средиште – подсећа приређивач.

Међу корицама завичајне књиге, коју немају ни далеко већи градови, на преко 300 страна сабрана је 1.791 библиографска јединица у осам поглавља, које пружају слику о географским карактеристикама, историји, културно-просветним приликама, али и споменицима, народном животу, обичајима и стваралаштву, говору и језику, као и о истакнутим личностима краја.

– Материјал се нуди на увид и коришћење, не само научним радницима, већ и свим културним, просветним и друштвеним посленицима, свим знатижељницима заинтересованим за свестрано истраживање свих токова и дешавања на нововарошком подручју – наглашава Аранитовић. – На уму ми је, у првом реду, био корисник, онај коме ће библиографија бити поцстицај за даља истраживања, незаобилазни приручник.

Бојана Вукотић, саветник у Народној библиотеци Србије, истиче у рецензији да је грађа сврстана у две групе – прву коју чине самосталне књиге, објављене монографске публикације, а другу чланци и прикази у серијским публикацијама и монографским зборницима. За Небојшу Цвејића, из Библиотеке у Шапцу, Библиографија представља својеврсну ризницу онога што карактерише нововарошки крај, а сачињени су регистар аутора и предметни именски регистар.

ДАР ЗАВИЧАЈУ : Објављивање „Библиографије радова о нововарошком крају“ финансирао је Милорад Мишко В. Стевовић,београдски бизнисмен, на дар завичају. Стевовић је зимус са групом земљака и сарадника основао ИИЦ „Стари Влах“, који ће бити ветар у леђа ствараоцима, а подстицаће и друге активности у завичају.

Промоција "Библиографије"  је у четвртак 19. маја у Дому културе у Новој Вароши.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.