Патријарх Порфирије посетиће 9. и 10. маја Милешевску епархију

Патријарх српски Порфирије (Фото: ЕПА)

Патријарх српски Порфирије (Фото: ЕПА)

Патријарх српски Порфирије боравиће 9. и 10. маја у канонској посети епархији Милешевској, а посетиће и епархије Захумско-херцеговачку, Црногорско-приморску и Будимљанско-никшићку, саопштила је Информативна служба Српске православне цркве.

Свечани дочек патријарха је у понедељак 9. маја у 18:00 часова у манастиру Милешева. У уторак, 10. маја у 08.30 часова, на 425 годишњицу спаљивања моштију Светог Саве, Његова Светост ће служити Свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви, у коме су мошту првог српског архиепископа почивале 360 година. Патријарх ће затим посетити Пљевља, где ће му око 14.00 часова пред Храмом Светог Великомученика Георгија на Гукама бити приређен свечани дочек, а планирано је и освећење црквенонародног дома.

Већ око 19.00 часова,у уторак 10. маја, Његова Светост ће стићи у Епископију захумско-херцеговачку, а свечани дочек и доксологија у његову част биће у катедралном храму Преображења Господњег у Требињу, где ће сутрадан, 11. маја у 09.00 часова, служити Свету архијерејску Литургију.

-Ради началстовавања свечаностима које се приређују поводом 350-годишњице од упокојења Светог Василија Острошког (1671-2021), поглавар Српске Православне Цркве ће у среду, 11. маја око 19.00 часова у манастиру Острог присуствовати Празничној Вечерњој служби са петохлебницом, а потом ће се обратити окупљеном верном народу. Сутрадан, у четвртак, 12. маја 2022. године, на дан када молитвено прослављамо Острошког чудотворца, Његова Светост ће у манастиру Острогу служити Свету архијерејску Литургију, са почетком у 08.00, часова, а истога дана у 18.00 часова предводити Световасилијевску литију у Никшићу- саопштила је Информативна служба СПЦ.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.