Апел : Не палите ватру на отвореном простору !

Последице могу бити несагледиве

Последице могу бити несагледиве

Са доласком лепших пролећних дана учестали су пожари на отвореном, па ватрогасци имају пуне руке посла. Надлежни подсећају грађане да је законом забрањено спаљивање траве, ниског растиња, остатака стрних усева и смећа на отвореном простору, као и ложење ватре у шуми. Казне за то су 10.000 динара за физичка и до 50.000 динара за правна лица. Полиција је само у последњих неколико дана у општинама Нова Варош, Пријепоље и Прибој написала више од 20 прекршајних пријава неодговорним појединцима.

Тим поводом огласио се и Општински штаб за ванредне ситуације Нова Варош, а њихово саопштење за јавност преносимо у целини.
* * *
У последње време на територији општине Нова Варош учестали су пожари на отвореном простору, којима су захваћене веће површине обрасле шумским комплексима, ниским растињем и травом.

Ови пожари у главном су проузроковани непажњом грађана приликом спаљивања биљних остатака на отвореном простору (сува некошена трава, коров и сл).

Наведеним пожарима проузрокована је велика материјална штета, угрожена је безбедност, здравље и животи људи, изазвана опасност за породичне куће, помоћне објекте и другу имовину.

Такође, гашење пожара на отвореном простору захтева ангажовање великог броја учесника у акцији гашења пожара и ватрогасних возила, што значајно умањује мобилност ватрогасно-спасилачких јединица, и ствара велике финансијске трошкове

Скреће се пажња грађанима на одговарајуће безбедносно понашање приликом боравка на отвореном простору у данима са високим дневним температурама, а нарочито приликом боравка или извођења радова у шуми или у близини шуме.

Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање траве и ниског растиња, спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 m од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара.

Лица за која се утврди да су неодговарајућим безбедносним понашањем проузроковала пожаре на отвореном простору и шумским комплексима, дужна су да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнаде трошкове интервенције, а полицијски службеници Полицијске станице у Новој Вароши и Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу, против истих предузимаће мере предвиђене Законом.

 Општински штаб за ванредне ситуације Нова Варош

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.