За доброг резача воћа увек има посла

Милош Пурић

Милош Пурић

Пролећни радови у воћњацима у пуном су јеку и добри резачи имају пуне руке посла. За Милоша Пурића из Радијевића кажу да је један од најбољих. Са послом је ове године кренуо половином фебруара и маказе неће испустати из руку све до Ђурђевдана када у воћним засадима на планинским висовима тек почиње да пупи и цвета.

За сезону Милош ореже стотинак воћњака, а заву га са свих страна, од Бијелог Поља до Ариља. Ових дана је у Бистрици и Дражевићима, где је у нововарошком крају најпитомија клима.

-Генерално, у нашој општини воћњаци су у јако лошем стању и тек у последњих неколико година власници су почели да воде више рачуна о томе. Није имало ни школованих резача, па се то радило нестручно и од ока. Нису се примењивале ни друге агротехничке мере, јер се по традицији воће код нас гајило по принципу шта му Бог да. То је потпуно погрешно, нарочито код нових сорти, које траже сталну бригу. Орезивањем се поспешује правилан развој биљака и повећава род- каже Милош Пурић (33).

У златарском крају у последње време подигнуто је више младих воћњака, са 100 до 300 стабала, али у томе и даље заостајемо за комшијама, нарочито за Пријепољем. Највише је шљивика, а воћарима су све интересантнији и трешња и крушка, док се јабука, која је једно време била хит, сади мање. Пурић саветује да се при одабиру сорти води рачуна о саставу и квалитету замљишта, као и да се орезивање, прскање и друге мере обављају на време, по саветима струке.

-Зимско прскање плавим уљем обавља се пре бубрења пупољака, како би се сузбила разна гљивична обољења и штеточине које негативно утичу на биљку и будући род. Они који закасне, прскање могу обавити комбинацијом купроксата и цитрина, којима не сметају ноћни минуси- саветује Пурић.

Иза Милош Пурић је велико искуство. Пољопривредни техничар је по струци, а био је и вицешампион Србије у резању јабуке у роду. На такмичењу у Сомбору, својевремено је орезао  јабуку за готово невероватних осам и по минута. На очевини у Радијевићима гаји воће и љубитељ је старих сорти, а бави се и производњом млека.

-Мада се резањем дрвенастог воћа бавим скоро 15 година и занат, што би рекли, имам у малом прсту, мора стално да се учи, а пракса је пресудна. Хвала Богу има посла и мислим да ће га бити све више, јер се код нас стање у воћарству мења на боље- каже Пурић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.