Општина продаје погон од 12.740 квадрата бивше "Инове"

Индустријска зона у Кокином Броду

Индустријска зона у Кокином Броду

Општина Нова Варош започеће ускоро поступак продаје близу 13.000 квадрата производног и пословног простора у индустријској зони у Кокином Броду, одлучено је на последњој седници Општинског већа Нова Варош.

Како пишу "Варошке новине", већници су ову одлуку донели једногласно, а након више пропалих покушаја закупа и покретања производног процеса у овом делу некадашње фабрике намештаја „Инова“. Ни писмо о намерама које је Општинском већу недавно упутила београдска компанија „Тринити Гроуп Интернационал“ заинтересована да закупи овај простор ради обављања привредне делатности, већницима није улило наду да се ради о довољно „јаком“ инвеститору. А који би се у нововарошком крају задржао на „дуже стазе“ и обезбедио посао за већи број радника.

-Реч је о фирми која се бави примарном прерадом дрвета. Према мојим сазнањима, предузеће је регистровано 2019.године, има свега двоје запослених и не поседује производни, односно, пословни простор. Послује са годишњим приходом од четири милиона динара. Због свега овога, требало би да будемо опрезни у доношењу одлуке о евентуалном закупу – рекао је на 21. седници Општинског већа Данко Пушичић, већник за област привреде.

Како би и у будућности избегли разматрање оваквих или сличних захтева о закупу, а са циљем да се проблем трајно реши, председник општине Радосав Васиљевић, уз сагласност свих већника, предложио је да се део хале инвеститорима понуди на продају.

-До сада нисмо имали среће са турским инвеститорима. Ово нам је уместо добре општинске инвестиције постала „омча око врата“ и проблем морамо хитно решавати. Недопустиво је да простор од 12.740 квадрата буде неискоришћен, а локална самоуправа без пара по овом основу. А у ситуацији када би се можда продајом могло доћи до неког озбиљног улагача, који би покренуо производњу и запослио део наших суграђана са евиденције тржишта рада –  председник општине Радосав Васиљевић и за „Варошке новине“ појашњава да ће процедура продаје путем лицитације уследити након што се стручним вештачењем процени вредност хала и дефинише почетна продајна цена овог дела општинске имовине у Кокином Броду.

Иначе, индустријски комплекс некадашње „Инове“ у власништву Општине Нова Варош налази се од 2015.године. Од укупно 30.000 квадрата фабричких погона и пословног простора, 13.200 налази се у закупу домаћег предузећа за производњу кондиторских производа „Авдић“, а за 4.600 квадрата као закупник се води такође нововарошка фирма „Омо-пром“. Преостали део индустријске зоне, који ускоро иде на продају, био је у закупу најпре истанбулске компаније за прераду дрвета „Иста Yапи сан“, односно, посредника „Мерцер траде“, а од јуна 2020. до прошле године фирме за прераду буковине „ЕСБ Плус Београд“. Обе су једно време успешно пословале и редовно измиривале све обавезе и солидне зараде за више од стотину запослених, а онда запале у финансијску дубиозу, због, како су тврдили, недостатка сировине и репроматеријала.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.