Млади еколози из Акмачића активни у заштити животне средине

"Златарски орлићи" - чланови еколошке секције ОШ "Момир Пуцаревић"

Након шест месеци бројних акција и активности, група младих еколога из ОШ“Момир Пуцаревић“ из Акмачића завршила је рад на пројекту „Улога ученика у заштити животне средине“. Пројекат је успешно реализован у сарадњи са Општином Нова Варош, а путем конкурса су га подржала министарства просвете и екологије.

Чланови еколошке секције при акмачићкој осмољетки – њих петнаестак, предвођени професорком екологије и биологије Јованом Думић, одрадили су у периоду од октобра прошле до средине марта ове године све предвиђене програмске активности. А са циљем да сопственим ангажовањем утичу на подизање еколошке свести деце и родитеља, као и да се уз менторску подршку оспособе за процес спровођења пројеката из области заштите животне средине.

-Реализовали смо укупно пет програмских тема. Оне су везане за заштиту и очување природе, одрживи развој и управљање отпадом, заштиту вода и земљишта, озона и ваздуха, као и заштиту од нејонизирајућег зрачења и буке – појашњава за “Варошке новине” професорка Думић, која, иначе, већ годинама уназад успешно води еколошке секције при овој и Основној школи у Новој Вароши.

“Златарски орлићи”, како се неформалмо зову млађани еколози из Акмачића, успели су да у оквиру пројекта организују три тематска квиза знања, дебатују о климатским променама, израде интерни Катастар загађивача и Црвену књигу фауне…Спровели су и анкету на тему “Пољопривреда као загађивач”, у више наврата су испитивали квалитет ваздуха посматрајући лишајеве, маховину и четинаре, као био-индикаторе, додазно се едуковали ангажовањем у радионицама, посетили су и локално еколошко удружење, јавне установе и предузећа чији се рад примарно или секундарно односи на област заштите животне средине…

-Најзанимљивије искуство била нам је сарадња са метеоролошким стручњацима из Сјенице. Уз њихову помоћ у дворишту школе поставили смо мини метеоролошку станицу и континуирано радили мерења температуре и количине падавина. Добијене резултате смо потом упоредили са истраживањима од пре три деценије и дошли до податка да је спољна температура померена у плусу за 0,7 степени, што је један од доказа да је и на овом подручју дошло до очигледних нагињања ка климатским променамаистичу млађани еколози, који су о свим активностима на пројекту са својом менторком снимили кратки документарни филм у трајању од осам минута.

Са документарцем су, како наглашава професорка Думић, свој рад представили пре неколико дана петочланој комисији састављеној од представника министарстава екологије и просвете. Она је пројектне активности златарских орлића оценила међу два најбоља у Златиборском округу, а ускоро се очекује како је пројекат прошао на финалној листи од укупно 29 школа у Републици - учесница у овом еколошком програму.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.