Бесплатно у бању може и 59 нововарошких пензионера

У понуди седам бања међу којима је и Бања Ковиљача (Фото: ПИО фонд)

У понуди седам бања међу којима је и Бања Ковиљача (Фото: ПИО фонд)

Пезионери чија месечна примања нису већа од 30.978 динара моћи ће и ове године о трошку Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање на оправак у неку од српских бања. Право на бесплатну рехабилитацију у трајању од 10 дана имаће и 59 пензионера из Нове Вароши, колико нам је одобрено места, a пријаве на оглас се подносе до 21. априла удружењу пензионера.

Прелимирана листа биће објављена средином маја, а чланство у пензионерским организацијама није услов за одлазак у бању. Право на бесплатну рехабилитацију у некој од седам бања и стационара које је ПИО фонд одредио за Златиборски округ моћи ће да остваре корисници инвалидских, старосних и породичних пензија који нису у последње две године ишли на бањско лечење по овом програму. Уз пријаву је између осталог потребно поднети пензијски чек и доказ да осим пензије корисник нема других примања, као и расположиву медицинску документацију коју подносилац пријаве поседује.

-Према одобреној квоти, право на бесплатну рехабилитацију има 29 корисника старосне, 19 корисника инвалидске и 11 корисника породичне пензије. Ми као удружење само евидентирамо пријаве и прослеђујемо их Филијали ПИО у Ужицу која на основу поднете документације доноси одлуку. На прелиминарну листу може се уложити жалба у законском року од пет радних дана након њеног објављивања– каже Милка Љубојевић, председница Удружења пензионера у Новој Вароши.

Наша општина има више од 4.800 пензионера, али ће бесплатно у бању моћи само они са најнижим примањима. У понуди су специјалне болнице за лечење и рехабилитацију Ивањица, Бања Ковиљача, „Горња Трепча“ у Горњој Трепчи, „Меркур“ Врњачка Бања и „Агенс“ у Матарушкој Бањи, као и Специјална болница за болести штитасте жлезде и болести
метаболизма „Чигота“ на Златибору и Специјална болница за прогресивне мишићне и неуромишићне болести у Новопазарској Бањи.

-Прошле године је конкурислао око 180 пензионера из наше општине, од којих је њих 46 отишло у бању о трошку ПИО фонда. Велики број пријављених очекујемо и ове године- каже Милка Љубојевић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.