Ако буде мраза грејање и после 15. априла

Град греје шест котларница

Град греје шест котларница

У становима Нововарошана радијатори ће бити топли до 15.априла, а уколико после тога три дана за редом просечна дневна температура буде нижа од 12 степени, топлотна енергија ће се испоручивати и након тог датума, кажу у предузећу “Енергија Златар НВ” . Потрошња енергената је повећана у односу на лањску сезону, тако да су залихе мазута и пелета истрошене.

-Из робних резерви смо наручили још 100 тона мазута како бисмо ову изузетно тешку грејну сезону привели крају – каже за “Варошке новине” директор “Енергије Златар” Зоран Ђокић и истиче : -За разлику од неких ранијих сезона, овог пута смо остали без залиха јер су цене мазута почеле да дивљају већ крајем септембра прошле године. На почетку грејне сезоне цена мазута по килограму била је 75,76 динара, а сад смо је из робних резерви наручили за 121,86 динара.

Пословање предузећа је бременито проблемима управо због нестабилних цена енергената на тржишту које никако да се стабилизују. Са ценовником мазута у “Енергији” су, иначе, имали проблема и током лањске грејне сезоне, али их их је ова у финансијском смислу потпуно дестабилизовала.

-Током јесени и зиме за загревање око 36.000 квадрата стамбеног и близу 22.000 квадрата пословног простора потрошено је до сада 950 тона мазута и око 300 тона пелета, што је повећање потрошње за нешто више од пет посто у односу на лане. Имали смо значајнију потрошњу пелета јер смо Вртић и Болницу грејали 24 сата – каже Ђокић и наглашава: -Набавка енергената за ову грејну сезону коштала нас је 89.000.000 динара (80 милиона за мазут, а девет за пелет), а лане смо исту количину платили 45.000.000 динара. Како бисмо куплили мазут морали смо кредитно да се задужимо у износу од 12.000.000 динара, а додатне трошкове од 12.190.000 динара имамо ових дана и због набавке енергента из робних резерви.

У “Енергији” кажу да их у финансијском погледу није пуно извукло поскупљење испоруке толотне енергије за индивидуалне потрошаче и привреду. Ценовник је коригован, како истичу, за само десет посто у категорији грађанства, што је “кап у мору” трошковника овог предузећа. Иначе, од почетка грејне сезоне, на предлог “Енергије Златар”, а одлуком Општинског већа, грађани централно грејање плаћају 106,48 динара по метру квадратном, а правна лица 181,5.


Зоран Ђокић, директор "Енергија Златар НВ"

“Енергија Златар” газдује са шест котларница – четири градске на мазут и две на пелет – у Дому здравља и Предшколској установи. Од прошле зиме предузеће додатно топлификује и овдашње богомоље – џамију у центру града и православни храм “Свете Тројице”. У пословодству фирме са 15 запослених додају и да током ове грејне сезоне није било већих и учесталијих кварова на мрежи односно инсталацијама и топловоду, као ни притужаба грађана на квалитет испоруке топлотне енергије. Са мреже је на захтев корисника искључено једно домаћинство, а на систем централног грејања прикључено 216 квадратних метара.

И док су у неком ранијем периоду “омча око врата” предузећу била нагомилана дуговања, у последњих неколико година се ситуација на том пољу променила на боље, те у “Енергији” имају једну муку мање. Јер се рачуни нередовних платиша ефикасно наплаћују путем судских утужења.

-Грађани дугују око шест милиона динара, док од привреде готово и да немамо потраживања. Са утужењима проценат наплате износи више од 90 посто – каже директор Зоран Ђокић и додаје : -За похвалу је што највећи део наших потрошача рачуне измирује редовно, чак и током епидемије изазване короном. Најревноснији у плаћању су и даље пензионери и то они са најтањим пензионим чеком.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.