Почела израда Стратегије развоја туризма

За наредних десет година: код цркве на Златару (фото: Р. Прелић)

За наредних десет година: код цркве на Златару (фото: Р. Прелић)

Туристичко-спортски центар “Златар” започео је процес израде Стратегије развоја туризма за наредних десетак година. Радна група, која ће бити ангажована на изради кровног документа са кључним смерницама и приоритетним пројектима у овој области, формирана је пре десетак дана, а у њен састав укључени су локални хотелијери и туристички посленици, представници Општине, Златиборског управног округа, надлежних јавних предузећа , Канцеларије за младе, верских заједница, удружења грађана, медија…

-Нова Варош је једна од ретких општина у којој се туризам унапређује стихијски и неплански, без визије дугогодишњег развоја. Зато је неопходно да сачинимо стратешки документ са јасно дефинисаним смерницама и примарним пројектима. Стратегија је и један од кључних услова које морамо испунити приликом конкурисања за средства ресорног министарства и донатора – нагласила је директорка ТСЦ Роса Јаковљевић на првом састанку радне групе хотелу „Панорама“.

Специјални резерват са меандрима Увца, као својеврсном природном атракцијом, као и лепота планине Златар најјачи су туристички адути у нововарошком крају, чија би „агресивнија“ промоција, заједно са осталим језерским „бисерима“, требало да буде апострофирана у будућем стратешком документу, само је један од закључака са овог скупа. 

Учесници радне групе нагласили су и да значајније представљање у земљи и ван ње заслужује богато културно-историјско наслеђе у овом делу Србије, посебно етно-села у Штиткову, као и да би важно место у обједињеној туристичкој понуди требало да чине и гастрономски специјалитети нашег краја попут златарског сира као географски заштићеног бренда или производа од хељде.

-Лепеза садржаја се мора проширити, неопходно је и унапређење инфраструктуре за развој спортског туризма, а потребна је и едукација и обука за власнике објеката народне радиности и сеоских домаћинстава – чуло се, између осталог, на састанку надлежног радног тела, које ће, иначе, у наредном периоду интезивирати активности како би, уз ангажовање лиценциране агенције , Стратегија развоја туризма општине Нова Варош угледала светлост дана до краја 2017.године.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.