У нововарошка села стиже више од 50 нових трактора

Значајна инвестиција (Илустрација, фото: Е Браничево)

Значајна инвестиција (Илустрација, фото: Е Браничево)

Осам воћара и 44 сточара из нововарошког краја набавиће нове тракторе и прикључне машине захваљујући финансијској подршци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде  и Међународне банке за обнову и развој , а вредност инвестиције је већа од 150 милиона динара. То је огроман број и уједно податак који радује, имајући у виду величину општине и проблеме који муче пољопривреднике.

Министарства пољопривреде објавило је Коначну ранг листу за Други јавни позив програма бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду Србије, који се односи на унапређење конкурентности примарне сточарске производње и то у областима производње млека и меса, пчеларства и аквакултуре. Рок за подношење пријава био је од 24. јануара до 23. фебруара 2022. године.

-Према подацима Коначне ранг листе, међу првих 600 пријава пристиглих на Други јави позив нашло се укупно 44 пољопривредна газдинстава са територије Општине Нова Варош. Они су поднели захтеве за инвестиције за набавку трактора и прикључних машина ( ГПС уређаји, соларни панели, предњи тракторски утоваривач, цистерна за течни стајњак, навигација, метеоролошке станице,…). Од ова 44  газдинства, у 11 њих су носиоци жене а у18 газдинстава су носиоци млађи од 40 година- саопштила је Општинска управа Нова Варош.

-Наредни корак, по објављивању Коначне ранг листе, јесте да, Управа за аграрна плаћања доноси Решење о одобравању права на коришћење бесповратних средстава према редоследу на Коначној ранг листи за све пријаве за које постоје финансијска средства опредељења за Други јавни позив у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду Србије- кажу у Општинској управи.

Пројекат конкурентне пољопривреде Србије у јавности је иначе познат као 50 : 40 : 10.

-То значи, да пољопривредници од Министарства бесповратно добијају 50 посто укупне вредности инвестиције са припадајућим порезима, 40 посто инвестиције им покрива кредит пословне банке, док је свега 10 посто њихово учешће. Услов је, међутим, да вредност трактора не сме бити мања од 20.000 ни већа од 50.000 евра, а његова снага максимално 80 kW- кажу за „Варошке новине“ у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.