Комуналци добијају возило за одржавање канализационе мреже

ВОМА ће бити купљена средствима општине и државе (Фото илустрација)

ВОМА ће бити купљена средствима општине и државе (Фото илустрација)

Комунално предузеће “3.септембар“ ускоро ће добити специјализовано возило за пробијање канализације и „усисавање“ канализационог отпада. Вредност инвестиције је  15,8 милиона динара, а заједнички је финансирају Министарство за развој недовољно развијених подручја и Општина Нова Варош.

Пројекат набавке једног оваквог возила, који ће унапредити иначе слабашни возни парк овдашњег Комуналног предузећа, добио је „зелено светло“ на конкурсу ресорног Министарства за унапређење локалне инфраструктуре. Ово је други јавни позив овог типа који Кабинет министра Новице Тончева реализује како би се побољшали услови живота око милион грађана Србије који живе у општинама са степеном развоја испод 60 одсто републичког просека.

-Реализацијом овог пројекта унапредиће се капацитети за обављање комуналне делатности у области управљања отпадним водама на територији нововарошке општине. Набавка специјализованог возила, познатијег као канал-џет или ВОМА, у ширем контексту допринеће очувању и заштити животне средине односно здравља грађана – истиче за “Варошке новине” председник нововарошке општине Радосав Раде Васиљевић, који је пре неколико дана у Нишу са министром Тончевим потписао уговор о додели бесповратних средстава од 8.000.000 динара за набавку ВОМЕ. Друга половина новца, у износу од 7,8 милиона динара, биће обезбеђена из општинског буџета.

Комуналци кажу да ће им ово возило пуно значити у раду за отклањање бројних и честих зачепљења у канализационом систему и генерално лакше одржавање канализационе мреже. Услужно ће се користити и за пражњење септичких јама, посебно по сеоским месним заједницама, као и за пречишћавање уличних сливника који се све учесталије запушавају након обилнијих падавина.

Иначе, Министарство за развој недовољно развијених подручја је путем конкурса финансијски подржало пројекте 44 локалне самоуправе у Србији. За њихову реализацију је из државне касе опредељено 320.000.000 динара.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.