Почело чишћење отпада код плутајуће бране у Бистрици на Лиму

Накупило се 100 кубика- акција на Лиму

Накупило се 100 кубика- акција на Лиму

На Лиму у Бистрици почело је уклањање отпада који се накупио код једне од три плутајуће сајле која су постављене јесенас како би се река сачувала од еколошке катастрофе.Процена је да код ове плутајуће уставе, на територији општине Нова Варош, тренутно има више од 100 кубика разног отпада који је „покупила“ река са многобројних сметилишта у горњем току кроз пријепољски крај и Црну Гору.

Последњи пут, плутајући отпад је са ланчанице код железничке станице у Бистрици уклоњен 4. јануара. Како кажу у Еко удружењу „Јастреб“ из Прибоја које је ангажовано на овом послу, у последња два и по месеца није било могуће организовати сличну акцију због снега и леда који је оковао реку.

- Кренули смо коначно са акцијом уклањања отпада, што ће мо, са доласком лепшег времена, константно и радити. Током пролећа радићемо и на уклањању отпада између ланчаница и по усецима и заливима, како би Лим и његово Потпећко језеро спремно дочекали туристе. Последњих дана друштвене мреже су преплавиле слике смећа на ланчаници, али људи морају да схвате да је сврха ланчаница управо да сабирају отпад како она не би плутала по целом језеру – каже Синиша Лаковић из Еко удружења „Јастреб“.

На делу тока Лима кроз Србију, од Бродарева до бране ХЕ „Потпећ“, јесенас су постављене три плутајуће баријере, за које су општине Пријепоље, Нова Варош и Прибој , на чијој су територији, добиле 70 милиона динара помоћи од Министарства за заштиту животне средине. Прва ланчаница је у Јагодњаку код Пријепоља, друга испод железничке станице Бистрица, а трећа, два километра узводно од ходроелектране у Потпећу, на месту где је језеро најуже.

Ланчанице су иначе постављене како се плутајући отпад не би опет накупио код бране на Потпећком језеру и угрозио рад турбина. Почетком прошле године Потпећко језеро је на овом делу било затрпано пластиком и другим отпадом. У вишедневној акцији која је уследила након аларма еколога, из језера је извучено више од 10.000 кубика разног отпада који је потоп транспорован на регионалну санитарну депонију „Дубоко“ код Ужица.

Уз помоћ министарства јесенас су  постављене три ланчанице

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.