Противградни стрелци одбили да потпишу уговоре о раду

Небеска артиљерија остала без нишанџија

Небеска артиљерија остала без нишанџија

Противградни стрелци одбили су да потпишу уговоре па ће усеви и поља у нововарошком крају овог лета вероватно остати без заштите. Они траже од државе да им повећа накнаду за даноноћно дежурство која износи 4.000 динара месечно и није се мењала годинама, иначе ни једна противградна станица неће почети са радом .

Сезона противградне одбране стартује 15. априла и траје до 15. октобра. Од 14 противградних станица у овој општини, прошлог лета било је активно 11. Станице у Радоињи и Рутошима последњих неколико година немају стрелце, док станица у Драглици не ради већ дуже време због нерешених имовинских односа. У Удружењу „Бријач“ које окупља противградне стрелце, замерају надлежном Републичком хидрометеоролошком зводу на маћехинском оносу.

-И поред више обећања надлежних наднада није повећана ни за динар, па је и даље иста као и пре 15 година када сам почињао. Сви се ми бавимо пољопривредом и свесни смо значаја противградне одбране, и радије ће мо да радимо потпуно џабе него да више пристајемо на понижења. Мада је посао који обављамо одговоран, месечна накнада нам је нижа од обичне дневнице. Из свог џепа чак плаћамо и гориво за излазак на терен , што није мала ставка јер су многими стрелцима станице удаљене и по више километара од куће. Нису обновљени ни уговори о закупу земљишта на ком су лансирне рампе, а гомила је и других проблема - каже za "Варошке новине" Саша Дулановић из Дражевића.


Неће милостињу - простивградни стрелци из Нове Вароши

Противградном одбраном у Новој Вароши као и још шест других општина командује се из Радарског центра у Сјеници. На основу последње оптимизације, укупан број лансирних станица у овом делу Србије са 83 смањен је на 62. Лане их је међутим радило свега 55, а из године у годину их је све мање јер у готово пустим селима није могуће наћи нишанџије.

Мада им то није законска обавеза, у општини Нова Варош кажу да ће наставити да помажу своје стрелце. Они су прошле године из локалног буџета добили по 15.000 динара за сезону. Уз накнаду коју добију од државе то је укупно 39.000 динара за шест месеци, односно, како у Удружењу „Бријач“ кажу, пола паклице најјефтинијих цигарета на дан.

-Наш предлог је да месечна накнада буде 32.000 динара по противградној станици, односно 16.000 динара по стрелцу. Нама је све једно ко ће и у ком односу обезбедити тај новац, али то је минималан износ на који пристајемо. У локалној самоуправи су обећали да ће нам у складу са својим могућностима повећати дотацију. Помагали су нам да поправимо прилазне путеве и уредимо противградне станице и увек смо имали коректну сарадњу. Проблем је међутим у комуникацији са надлежним државним службама које упорно игрноришу наше захтеве – каже Михајло Виторовић из Беле Реке, председник Удружења „Бријач“.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.