"Harmony kutak", машта преточена у уникате

Разноврсне декорације - Сања Матијевић

Разноврсне декорације - Сања Матијевић

 “Harmony kutak” је назив јединственог уметничког атељеа који ће у центру Нове Вароши ускоро отворити наша суграђанка Сања Матијевић. Простор атељеа красиће ручно рађени декоративни предмети различитих материјала и техника рада, свеће, сувенири, аранжмани од сувог и вештачког цвећа, сапуни и креме, а на полицама “ Harmony kutka” наћи ће се и биљна уља, мелеми, реплике најпознатијих парфема, производи од шумских плодова…Свим експонатима и уметничким делима заједничко је то што су уникатни, оригинални, сведени и елегантни, било да имају превише или премало украсних детаља.

Наша маштовита, креативна, радознала, храбра, оптимистична и пре свега упорна и вредна суграђанка на прагу је да своје вишегодишње идеје о отварању једне овакве радње коначно спроведе у дело. У приземљу породичне куће преко пута градске пијаце, планира да изложи само део из своје богате ризнице рукотворина, које њене чудесне руке израђују већ деценијама уназад. Иза сваког Сањиног униката стоји велики рад, воља, стпљење, финансијско улагање, али су љубав и уметнички таленат главни алат без кога нема заната.


Подршка - ћерке Андреа и Тамара

-Ручно рађени предмети имају своју душу, особени печат и причу, буде емоције и сећања. Јединственост је нешто чему тежим. Зато у атељеу не постоје два иста експоната. У разноврсној понуди има и предмета који су настајали из, на први поглед, више неспојивих делова, али су постепено постали целина. И када купац препозна тај читав процес рада, труд и љубав уложене у један производ, мој циљ је остварен- прича за “Варошке новине” Сања и додаје да јој је жеља да њеним рукотворинама љубитељи естетике и декорација оплемене своје домове или их једноставно поклоне драгим особама. Поносна је на то што је дар за ручне радове и пасију према старим занатима наследила од, како каже, две невероватне и креативне жене које су је одгајале – њена бака и тетка.

Ова изузетна жена, иначе, за израду декоративних предмета користи различите материјале – дрво, метал, гипс, полудраго камење, сушено цвеће, а посебан изазов су јој изливање предмета од епокси смоле. Додаје да дете у њој ужива у прављењу сапуна од најфинијег магарећег и козјег млека, путера и биљних и етеричних уља. Иако смо у ери интернета и онлајн трговине, често јој је тешко да дође до свог потребног репроматеријала. Тада је, наглашава Сања, потребно бити сналажљив и иновативан, како би и од ограничених ресурса на крају створио нешто ново и лепо, односно, корисно.

-Инспирацију не тражим, она стално надолази, сама се изнова појављује. Свуда је око мене – у природи, мојим емоцијама, доживљајима, свакодневици – каже наша суграђанка и наглашава да је на прагу да оствари свој циљ, уплови у предузетничке воде , да се усавршава, напредује и учи, и да јој ово атеље постане извор прихода: –На овим нашим просторима никада није погодан тренутак за нове подухвате, али уз веру у себе, храброст, оптимизам и истрајност могу да се досањају снови. А пре тога потребно је безброј сати рада, стварања, анализирања, учења, проналажења решења, савршених боја, материјала, креација, прикупљања плодова у природи…

Упркос свим изазовима, Сања каже да је задовољна и захвална на досада учињеном и што је донела одлуку да се у будућности бави оним што воли и у чему истински ужива. Жеља јој је и да својим примером инспирише друге жене “да изађу из учмалости и уобичајених свакодневних оквира, да не страхују од нових подухвата, да се одваже и судбину узму у сопствене руке. Да не маштају о срећи, већ је саме стварају”.

Сања наглашава да је остварена, срећна и поносна мајка троје деце, коју она и њен супруг Драган васпитавају да буду добри људи, негују истинске животне вредности и традицију. Естету у себи задовољава и гајењем цвећа, поврћа и воћа. А пошто је по вокацији здравствени радник, Сања је знање из медицине и искуства познатих травара и алтернативаца преточила у природне производе од лековитог биља са обронака Златара. Тако ће се у њеној радњи наћи и разноврсни чајеви, тинктуре, биљна уља и мелеми, као и све врсте слатког од шумских плодова, џемови, ракије, сокови, ликери и сирупи.

 

Декоративни предмети од различитих материјала

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.