За "Бањицу" траже помоћ Европе

Радови стали пре десет година: Депонија у Челицама

Радови стали пре десет година: Депонија у Челицама

Регионалну санитарну депонију „Бањица“ није могуће завршити без помоћи донатора, па у четири општине, за чије се потребе гради, планирају да распишу тендер за избор међународног консултанта који ће им помоћи да добију средства из предприступних фондова Европске уније.

На састанку  у Новој Вароши представници заинтересованих општина и Златиборског управног округа сложили су се да је неопходно наставити радове у које је до сада уложено 1,2 милиона евра. Закључке са састанка ових дана својим потписом овериће и председници општина Нова Варош, Пријепоље, Прибој и Сјеница. На састанку у Министарству пољопривреде и заштите животне средине почетком маја у Београду, они ће покушати да добију сагласност без које нема расписивања тендера.

Изградња регионалне санитарне депоније у селу Челице обустављена је још пре десет година након земљаних радова, а за завршетак пројекта потребно је још око десет милиона евра.

- Поред депоније у брдима изнад Лима, градиће се и трансфер станица у Сјеници и рециклажна дворишта у остале три општине. За осиромашене општине то је превелик залогај, па је у предпристпним фоновима једини спас – каже Љубенко Васиљевић, директор предузећа „Бањица“ које газдује депонијом у изградњи.

На територији четири општине годишње се прикупе око 20.000 тона санираног отпада, а сметлишта која користе давно су пребукирана. У натежој ситуцији је Пријепоље где је до сада било и највише неповерења у регионалну депонију.

-Нова Варош је за завршетак радова јер „Бањица“ нема алтернативу. Евидентно је да немамо капацитета да сами приведемо крају тако озбиљну причу, због чега нам је добро дошла свака помоћ - каже Славиша Пурић, заменик председника општине Нова Варош.

Најозбиљнији кандидат за међународног консултанта је предузеће „Инфра“ из Аустрије које има искуства у изградњи санитарних депонија.

-Без међународног консултанта нема приступа фондовима Европске уније, а представници „Инфре“ спремни су да се обавежу уговором да ће обезбедити средства за изгрању депоније, што ће бити и један од услова тендера. Неопходно је, међутим, да четири општине обезбеде око 200.000 евра за рад консултанта, а та средства ће им касније бити враћена. У најбољем случају радови неће бити завршени у наредне три године– каже Димитрије Пауновић, начелник Златиборског округа.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.