Љујићи изабрали новог председника Братства

Скуп Љујића у Косатици на Златару 2013. године

Скуп Љујића у Косатици на Златару 2013. године

Иван Љујић из Пријепоља нови је председник Удружења „Братство Љујићи“ које данас броји више од 400 породица разасутих широм света. Он ће на овом месту наследити покојног Велибора Љујића из Београда, пуковника у пензији и фудбалског судију, који је премнуо почетком новембра прошле године. Иван Љујић (51) је приватни предузетник и власник конфекције „Коник“ са више од 50 запослених, која се бави производњом заштитне одеће и униформи високог квалитета за домаће и инострано тржиште.

-Нови председник изабран је  на онлајн састанку Одбора братства, коме су присуствовали чланови из више градова у Србији, Црној Гори и Словенији. Како је договорено, удружење ће наставити са планираним активностима, а након што се смири ситуација са ковидом биће организовано и ново дружење братственика, као и пре- каже секретар Одбора Радоје Љијић из Нове Вароши.

Удружења „Братство Љујићи“ основано је у мају 2002. године, и до сада је организовано 17 дружења у низу којима је присуствовало од 300 до 550 братственика. Последњи пут Љујићи су се дружили на скупу у селу Зеоке код Гуче 2019, након чега је традиција привремено прекинута због пандемије короне.

„Братство Љујићи“ је једно од најактивнијих удружења сличног типа у окружењу. Удружење је 2004. године штампало Монографију са подацима о свим рођеним Љујићима, који потичу од семорице браће из Стожера код Бијелог Поља у Црној Гори. Након монографије издали су 14 билтена у којима су илустрована сва дешавања у фамилији у том периоду.

-Најмасовнији скуп одржан је 2009. у засеоку Гобате у Бистрици, на коме је присутвовало 550 братсвеника свих узраста. Љујићи из Нове Вароши су иначе три пута били домаћини, а дружења су организована још и у Пријепољу, Прибоју, Гучи, Крагујевцу и Београду, као и три пута у Црној Гори. На скупове долази доста омладине, што је гаранција да Удружење има будућност- каже Радоје Љујић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.