Уз подршку Општине лане до посла дошла 82 Нововарошанина

Нова Варош

Нова Варош

Општина Нова Варош је из прошлогодишњег буџета утрошила 12.400.000 динара за подстицај запошљавања. Лане је успешно спроведено неколико мера предвиђених општинском политиком отварања нових радних места, захваљујући чијој су реализацији до посла дошла 82 лица са тржишта рада.

Општински Савет локалног акционог плана запошљавања (ЛАПЗ) , којим председава Предраг Шапоњић, недавно је анализирао резултате мера и ефекте прошлогодишњег програма на пољу отварања радних места. Оцењено је да је учинак више него задовољавајући, јер су лане радно ангажована 22 лица више у односу на претходну годину. Тај број би вероватно био и већи, али није било потребно додатно издвајање из општинске касе јер су повећана средства државе за поједине мере активне политике запошљавања.

-Због позитивних искустава из претходних година, највећи део средстава – око 8,4 милиона динара, лане је из општинске касе утрошено за спровођење мере јавних радова. Од тога је за суфинасирање овог програма Општина определила 1.350.000 динара (колико је дала и држава преко НСЗ), а за меру техничка подршка – јавни рад 2021, 7.050.000 динара – појашњава председник општинског Савета за запошљавање Предраг Шапоњић.


Предраг Шапоњић, председник Савета за запошљавање

-У оквиру овог програма, укупно је радно ангажовано 64 Нововарошана са евиденције тржиста рада – 47 кроз меру техничке подршке, а 18 кроз меру суфинансирања јавних радова. Они су за свој рад у трајању од четири месеца добијали редовну месечну надокнаду, а њихово ангажовање је, са друге стране, допринело да се у значајној мери унапреди рад у општинским јавним предузећима и установама у којима су били упослени на различитим пословима у складу са степеном стручне спреме и потребама послодаваца- каже Шапоњић.

Шапоњић за „Варошке новине“ каже и да су јавни радови били организовани у следећим областима рада : одржавање градске инфраструктуре, јавних површина, заштите животне средине, здравства, културе и социјалних и хуманитарних делатности.

Највише Нововарошана са евиденције тржишта рада било је упослено на различитим пословима у Предшколској установи „Паша и Наташа“ – укупно 14. Следи Туристичка организација „Златар“ са 12 лица. Због неповољне епидемиолошке ситуације изазване ширењем корона вируса, и ове године је 10 лица било ангажовано при локалном Дому здравља. А исти број је до привременог запослења дошао и при Општинској управи. У Библиотеци „Јован Томић“ распоређено је 8 лица, при Резервату Увац шест, а Комуналном предузећу пет.

Из општинске касе је током 2021.опредељено и око 500.000 динара за меру субвенције за самозапошљавање. Исти износ средстава утрошен је из реопубличког буџета преко Националне службе за запошљавање. Захваљујући овој мери, четири лица су за покретање сопственог бизниса добили помоћ у износу од по 250.000 динара.

Општина је лане 3,5 милиона динара издвојила и за меру стручне праксе односно техничке подршке. У оквиру овог програма ангажовано је укупно 13 незапослених Нововарошана ( у општинској администрацији шест, Резервату два, Дому здравља 3, и по једно у Вртићу и Завичајном музеју).

У локалном Савету, иначе, појашњавају да је лањским буџетом за мере запошљавања било опредељено девет милиона динара, али да су, због указане потребе и интересовања кандидата, ребалансом обезбеђена додатна средства.

-Исту стратегију и буџет имаћемо и ове године уколико буде довољног интересовања наших суграђана, али и у зависности да ли кандидати испуњавају све критеријуме на јавним позивима Националне службе за запошљавање. У плану је да и ове године реализујемо мере јавних радова, које би из општинске касе подржали са близу осам милиона динара, као и меру подстицаја самозапошљавања са око миллион динара. Анализираћемо и сагледати потребе и у зависности од тога, евентуално ребалансом обезбедити додатна средста у овој области – најављује Предраг Шапоњић.

СТАТИСТИКA : За мере локалне политике запошљавања у периоду од 2009. до краја прошле године, из општинске касе утрошена су средства у укупном износу од око 173,5 милиона динара.

-Ово је далеко већи износ који смо као локална самоуправа издвојили у односу на општине у окружењу и шире – каже за “Варошке новине” председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић и наглашава : -За овакав изванредан учинак, Општина је недавно добила признање НСЗ јер смо по висини средстава издвојених за мере активне политике запошљавања први у Златиборском округу.

У локалном Савету за запошљавање додају да је у протеклих десетак година спроведено више од 30 различитих мера и програма у овој области, а процењују да је у оквиру њих било радно ангажовано око 1.200 лица са евиденције тржишта рада.

НЕЗАПОСЛЕНА 1.592 ЛИЦА : Крај прошле године 1.592 Нововарошана дочекало је на евиденцији тржишта рада. Половина њих су лица старија од 50 година и жене. Младих до 30 година је 210. По степену стручности, најбројнији су они са трећим степеном и неквалификована лица (укупно их је 1.035). На посао чека и 513 свршених средњошколаца, а прагове службе НСЗ обија и 67 наших суграђана са завршеним факултетом.

Према подацима пријепољске Филијале Националне службе за запошљавање, на територији општина Нова Варош, Пријепоље, Прибој и Сјеница, у потрази за запослењем је укупно 13.729 лица. Од тога је највише Сјеничака – 4.519. Следе Пријепољци са 3.980, Прибојаца је 3.638, док су на зачељу Нововарошани.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.