Радован Гордић: На републичком из два предмета

Вредан и талентован: Радован Гордић

Вредан и талентован: Радован Гордић

Рутошанин Радован Гордић (13), ученик седмог разреда ОШ“Гојко Друловић“ у Радоињи, једини је основац из сеоских школа који је успео да се пласира на републичка такмичења из два предмета. Вредни и талентовани дечак недавно је имао успешан наступ на државној смотри знања из физике, а ових дана се припрема за републичко такмичење из математике.

“Ватрено крштење” из физике Радован је имао на окружном надметању на којем је био међу пет најбољих, са освојена 83 поена. На републичком такмичењу одржаном у Шапцу, у конкуренцији преко 500 учесника, млађани Рутошанин заузео је одлично седмо место. Тренутно је фокусиран на државно такмичење из математике, планирано крајем месеца у Београду, а након што је у знању “потукао” своје вршњаке са подручја Златиборског округа. Очекивања су му велика, а за досадашњи ток надметања из оба предмета каже да се није много намучио.

-Мало је компликовано припрему за такмичења ускладити са редовном наставом, али није толико тешко. Потребна је јака жеља и добра организација времена. А и математика и физика су предмети које највише волим тако да ми вежбање задатака представља задовољство, а не терет – каже Радован.

Млади математичар и физичар знање усавршава током читаве године, а не искључиво уочи такмичења. У томе му помаже наставник Дарко Стеванетић, али, како Радован истиче, највећу захвалност, ипак, дугује оцу Жељку који са њим ради и подстиче га да остварује што боље резултате посебно на пољу природних наука. Оне су дечакова љубав и хоби, а како планира, највероватније и будуће професионално опредељење.

Радовану овај успех из математике није први, већ само један у низу. И претходних година се такмичио, освајао награде, “рецкао” бодове, достојно представљао своју школу, село и општину. А када су у питању резултати државног ранга издваја Радованово успешно учешће на прошлогодишњој Архимедесовој математичкој олимпијаду, на којој је био међу три најбоља такмичара у Србији у категорији шестака односно седмака.



Бистричанка прва из историје

Марија Несторовић, ученица петог разреда Основне школе “Добросав Рајић” освојила је прво место на Окружном такмичењу из историје. Марљива Бистричанка се победничког постоља домогла освојивши максималан број поена и тако својим знањем “почистила” преко стотину вршњака са простора Региона.

За петаке је, иначе, окружна смотра знања из историје највиши праг такмичења, те је утолико Маријин успех значајнији.

-Поносна сам на Марију и резултат који је постигла. Њен успех чини већим чињеница да је у нашим крајевима често подвиг само стићи до школе. Да не набрајам све бројне друге препреке за учење и рад, попут ограниченог приступа интернету, недовољно савремене технологије у кабинетима, малог буџета за обнову наставних средстава....Марија је све препреке савладала својим вредним радом, без жалби, у тишини, готово неприметна- каже Маријина наставница историје Невена Јаџић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.