Превенцијом против опаке болести

Годишње се обави 1500 прегледа: из гинеколошке амбуланте

Годишње се обави 1500 прегледа: из гинеколошке амбуланте

Дом здравља у Новој Вароши прикључио се овогодишњем обележавању 11. Европске недеље превенције рака грлића материце, злоћудне болести од које у Србији сваке године оболи 1.250, а умре 470 жена.

У нашој земљи стопа обољевања је међу највишима у Европи. На нивоу Републике на 100.000 жена годишње оболи њих 27, а најризичнија група су жене старости између 35 и 50 година.

-На подручју Златиборског округа ситуација је повољнија. На 100.000 жена болест се годишње дијагностификује код њих петнаестак. У Служби за здравствену заштиту жена при нововарошком Дому здравља обавимо у просеку између 1.300 до 1.500 прегледа након којих се рак грлића материце у одмаклој фази открије у један до два случаја. Вишегодишња континуирана кампања коју Дом здравља спроводи на пољу подизања свести код жена о значају превентивних прегледа дала је позитивне резултате,а ефекат ће бити још бољи када се и код нас крене са организованим скринингом – каже др Горан Михаиловић, начелник Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља у Новој Вароши.

Запослени у Дому здравља су овогодишњу кампању искористили да подсете наше суграђанке на значај превентивних и редовних гинеколошких прегледа јер се рак грлића материце откривен на време успешно лечи.

Један од најчешћих чиниоца који утичу на повећан ризик од обољевања гениталне инфекције је врло распрострањени хумани папилома вирус.

-Значај превентивних прегледа, који су безболни и бесплатни, и јесте у томе што се њима уочавају све промене. Уколико се благовремено открију, лечење је успешније, психолошка траума код жене се минимизира, а самим тим је и исход болести повољнији. Обољење је подмукло јер у некој почетној фази симптоми готово да изостају. Зато су гинеколошки прегледи бар једном годишње најбоље оружје у борби против рака грлића материце –каже др Михаиловић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.