Награде у области књижевности за ученице Средње школе

Средња школа Нова Варош

Средња школа Нова Варош

Ученици Средње школе у Новој Вароши настављају низ одличних резултата на државним смотрама знања из српског језика и литерарним конкурсима. Андреа Шапоњић, ученица трећег разреда математичког смера, освојила је треће место на републичком такмичењу из књижевности, док се ученица другог разреда Ива Ранђеловић такође окитила „бронзом“ на Међународном литерарном конкурсу „Млади чувари српске народне културе“.

Андреа се за ласкаво признање државног ранга изборила у категорији за најбољи писмени задатак. Талентована Нововарошанка определила се да пише на тему „Плава гробница Милутина Бојића као вечити спомен“. Андреин рад је према мишљењу стручног жирија, у потпуности задовољио критеријуме и пропозиције такмичења које организује Друштво за српски језик и књижевност Србије, под покровитељством Министарства просвете. Ове године је, иначе, смотра била посвећена обележавању 130-годишњице од рођења Иве Андрића и Милутина Бојића, века од рођења Васка Попе и шест деценија од смрти Хермана Хесеа.Такмичење, које факултети вреднују на класификационим испитима, организује се годинама уназад са циљем усавршавања писмености код средњошколаца и подстицај на њихово свестраније и слојевитије проучавање књижевне уметности. Андреи Шапоњић је ова награда „ветар у леђа“ да настави да се озбиљније бави књижевним стваралаштвом, а на том путу највише јој помаже њена предметна професорка Николина Крџавац.

Андреиним стопама гази и годину дана млађа Ива Ранђеловић, такође ученица природно-математичког смера. Ова даровита гимназијалка је у трећој узрасној категорији за рад под називом „Шта вреди ученост без врлина“ освојила трећу награду на Међународном литерарном конкурсу који организује град Чачак. На овај јавни позив укупно је пристигло 128 литерарних радова ученика из Србије, Републике Српске и расејања. Стручну и моралну подршку својој ученици пружила је професорка српског језика и књижевности Драгана Чоловић.

        

Награде у праве руке - Драгана Чоловић и Ивана ранђеловић (слика горе) и Андреа Шапоњић и Николина Крџавац (слика доле)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.