Времеплов (48) : Медаље са "белих стаза"

Ентузијазам и другарство - екипа ПСД

Ентузијазам и другарство - екипа ПСД

У сезони 1984/85. године чланови Планинарско-смучарског друштва „Златар“ освојили су 78 медаља на такмичењима републичког и међурепубличког ранга или на низу меморијала и купова. На петим зимским МОСИ у Чајетини са 26 медаља, од којих 13 златних, заузели су прво место у слалому, а друго у алпским дисциплинама.

Овај спортски подвиг био је више него убедљив разлог да жири (представници СОФК-е, Редакције „Златарских новости“ и ОК ССО), изабере ПСД „Златар“ за најбољи спортски колектив у Новој Вароши у 1985. години. За спортискињу је проглашена Мануела Гојаковић, чланица ПСД „Златар“, ученица другог разреда ОЦ „Пиво Караматијевић“, освајач више медаља, а за спортисту Љубинко Друловић, фудбалер.

У тим најуспешнијим годинама ПСД „Златар“ је, како су бележиле странице „Златарских новости“, окупљао и по 200 активних чланова у свим категоријама, а посебна пажња посвећивала се развоју подмлатка. Клуб је красило другарство и ентузијазам, док је афирмацији скијања доприносила агилна управа са неколико заљубљеника у „беле стазе“, који се ретко срећу.

На „даске“ се стајало у Чаиру, изнад аутобуске станице, где је у школи скијања било и по 50 дечака и девојчица. “Жица“ која је вукла смучаре и надметања у паралелном и ноћном слалому били су мамци за нове чланове. Неки су поникли у „смучарској школи Брда“, како се говорило за дечаке и девојчице из бараке поред хотела „Панорама“, као и из кућа уз ски-лифт.

Брига о подмлатку - полазници школе скијања

Будући освајачи медаља регрутовани су у „Рупи“, на оном стрмом делу стазе поред лифта „Панораме“.Ова кратка стаза ни изблиза није пружала услове за припреме, поготову у велеслалому и спусту, али се овде сатима тренирало и одлазило на мегдан са смучарима „Миџора“ из Пирота, „Радничког“ из Крагујевца, београдског „Ртња“ или клубова из окружења, који су имали и куди-камо боље финансијске услове, опрему и дуже стазе.

Занимљиво је да су Нововарошани први пут победили на 7. зимским МОСИ у алпском скијању у Сјеници 1986. године. Следеће зиме су на Турјаку, код Рожаја, у одмеравању вештине, брзине и спретности међу 18 градова Тромеђе – заузели друго место у слалому и велеслалому. Екипа од 29 учесника вратила се са 13 медаља.Те године били су по пети пут победници Купа Голије.

ЧЕТА ТАКМИЧАРА : На „белим стазама“ Копаоника, Златибора, Старе планине, Голије, Турјака, Брезовице и других скијалишта бодове су освајали и медаље доносили: браћа Зоран и Горан Млађеновић, брат и сестра Горан и Биљана Крџавац, Цмиља и Александар Дробњаковић, па Мирко Дивац, Мануела Гојаковић, Давор Шиклић, Милева Стојковић, Александар Пивљаковић, Горан Поповић, Силвана Дробњаковић, Марјана Прљевић, Амир Бегић, Јасна Бегић, Александар Зечевић, Бахрија Мусић, Манојле Селаковић, Кимета Софтић и други.Неки од њих су били и чланови репрезентације Србије.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.