За путеве 70 милиона из буџета

Нове метре асфалта добиће десетак села

Нове метре асфалта добиће десетак села

Општинске надлежне службе спремно дочекују почетак грађевинске сезоне, коју ће обележити радови на унапређењу путне мреже по селима и у граду, као и инвестиције у области водоводног система у сеоским месним заједницама.

-Општинским буџетом планирано је око 40 милиона динара за изградњу сеоских путева, док ће тридесетак милиона динара бити инвестирано у рехабилитацију и изградњу улица у граду – каже председник општине Радосав Васиљевић и најављује да ће нове метре асфалта добити мештани Бистрице, Дражевића, Радоиње, Рутоша, Божетића, Акмачића, Јасенова и Беле Реке. –Радови ће започети одмах након завршетка тендерске процедуре за извођаче радова, која је, иначе, већ при крају када су у питању пројекти неколико градских улица – додаје председник Васиљевић.


У надлежном Одељењу за инвестиције и јавне набавке (која обавља послове некадашње општинске Дирекције за изградњу) појашњавају да је реч о деловима улица Филипа Вишњића, Јевстатија Караматијевића, Рода Стевовића, Мајора Илића, Вранешки пут, као и деоници саобраћајнице ка балон хали на Златару, која је уједно најдужа (150 метара) и најскупља – коштаће око 6,8 милиона динара.

-У склопу редовног одржавања инфраструктуре у граду, рехабилитоваће се и поједине деонице у насељима Вионик и Шанац, као и у улицама Карађорђева, Светог Саве и Зелена. У плану је асфалтирање и комлетно уређење дворишта градске Основне школе, изградње паркинга у непосредној близини Вртића са капацитетом од око 15 паркинг места, као и терена ка Петловцу – каже Дејан Грбић, руководилац Одељења за инвестиције и додаје да се интезивно ради на пројекту изградње пречице између Карађорђеве и Светог Саве у доњем делу града како би се скратила вожња за око километар и по.


У локалној самоуправи кажу да буџет за изградњу и одржавање категорисаних и некатегорисаних путева на територији општине јесте знатно “тањи” него лане, али то, како истичу, неће угрозити планове развоја у овој области.

-Током протекле деценије су значајна средства уложена у побољшање путне мреже и ако се буде задржао континуитет, за четири године ћемо као резултат имати нових педесетак километара асфалта што је у датим околностима и потребама улагања у другим областима сасвим задовољавајуће – оцењује Грбић уз подсећање да старе праксе неће бити када је у питању надзор над извођачима, као и да се значајне промене могу очекивати и приликом акција на изградњи путева, водовода и других објеката у којима евентуално заједнички учествују грађани и локална самоуправа.

Иначе, ових дана почели су и радови на “умивању” града и оплемењивању градског језгра зеленилом и цвећем, са акцентом на уређење Трга војводе “Петра Бојовића”. У локалној управи планирају да се средствима из општинског буџета или државе односно донатора потпуно реконструише доњи плато трга и на новој асфалтној подлози на површини од око 250 квадрата постави комлетна опрема за дечје игралиште. Пројекат је укупно вредан око 5.000.000 динара.

Траже помоћ државе

У општинском Одељењу за инвестиције су у протеклих два месеца имали пуне рука посла на препројектовању документације јер нови законски прописи налажу да сви пројекти на државним конкурсима морају бити достављени у електронској форми.

-На јавним позивима министарстава и конкурсима страних донатора кандидовали смо пројекте укупно вредне четири милиона евра и 230.000.000 динара. Реч је о капиталним развојним програмима на пољу енергетске ефикасности, водоснабдевања, реконструкције локалне и регионалне путне мреже, школских дворишта, пословне зоне и слично – истиче Дејан Грбић, шеф Одељења за инвестиције.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.