Пољопривредници заинтересовани за закуп државног земљишта

Закупили још 30 хектара (Фото илустрација)

Закупили још 30 хектара (Фото илустрација)

Пољопривредници у Новој Вароши и даље су заинтересовани за закуп државних утрина, али не као 2020. године која је била рекордна. На последње две лицитације узели су тридесетак хектара, а закупци су већином сеоска газдинства која се активно баве пољопривредом.

Општинска управа је овај пут понудила у закуп на 15 година укупно 1.384 хектара пашњака и ораница. На списку су биле 332 парцеле различите површине и квалитета, највише у планинским деловима општине. Почетна цена годишњег закупа креће се у распону од 262 до 12.486 динара по хектару, а у другом кругу лицитације, било је нешто више заинтересованих него у првом у ком су строжији критеријуми.Са објављивањем огласа се каснило, па је поновна лицитација обављена тек средином јануара. На првом огласу који је расписан средином октобра, закупљене су четири парцеле, укупне површине 15,5 хектара.

-У другом кругу у закуп је узето шест пољопривредних парцела чија је укупна површина 15,96 хектара, а земљиште које се закупи може се користити искучиво за пољопривредну производњу. Право учешћа на поновњеној лицитацији имала су правно и физичко лице које је уписано у Регистар пољопривредних газдинстава и налази се у активном статусу најмање три године, што је сходно закону,био једини услов – каже Милинко Шапоњић, из Канцеларије за привреду и локални економски развој, задужен за ове послове.

Парцеле је у закуп узело седам пољопривредних газдинстава, а изнајмљени хектари су у Божетићима, Акмачићима, Дрмановићима,Радијевићима, на Брду... Међу онима који су највише узели у закуп је Чедомир Јеликић из Божетића. Он је у свом селу „у комаду“ изнајмио 11,4 хектара.

Петочлана породица Чедомира Јеликића бави се сточарством. Имају 20 крава а од млека које добију праве чувени златарски сир. Поред музара, на десетак хектара своје земље и 20 хектара узетих у закуп од комшија, гаје и јунад. Међу 15 младих грла, кажу, има приплодних јуница и бикова које спремају за продају.

-Државне парцеле које сам закупио на лицитацији, вежу уз имање на коме напасам јунад. Лошег су квалитета и зарасле су у клеку и трње, али сам желео да обезбедим за јунад више простора, да лети имају хлада, да се склоне када су врућине- каже Чедомиров син Дарко Јеликић.

У Општинској управи кажу да ће средином године бити расписан нови оглас за закуп државног пољопривредног земљишта.

- У последњих пет, шест година овде је закупљено скоро 500 хектара, од чега само пре две године 279 хектара. То су бројке које радују, посебно уколико се зна да се десетак година пре тога на оглас буквално нико није јављао- кажу у Општинској управи.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.