Цена дозвола за пецање на Увцу иста као и лане

Повећала се продаја дозвола

Повећала се продаја дозвола

Да би пецали на свим водама на територији своје општине, риболовци из Нове Вароши мораће и ове године да издвоје до 12.000 динара и купе две дозволе. Са основном и скупљом могу да пецају само на делу Лима кроз Бистрицу, а са оном јефтинијом на сва три језера у кањону Увца и њиховим притокама које су под специјалним режимом заштите.

На водама у Специјлном резервату природе „Увац“ ове године пецаће се по старим ценама. Годишња дозвола за све категорије је 5.000 динара и са њом се не може пецати на другим водама, а непромењена је и цена дневне и седмодневне дозволе и она износи 1.000, односно 2.000 динара. На Увачком, Златарском и Радоињском језеру прошле године су пецала 764 риболовца са годишњом дозволом, а продато је и више од 450 једнодневних и око 120 вишедневних дозвола.

-Захваљујући пре свега добром раду рибочуварске службе и појачаној контроли на водама, прошле године смо продали доста више годишњих дозвола него претходне. Мада је лане риба подједнако добро гризла на свим водама, нарочито првих месеци, највише се ипак пецало на Увачком језеру- каже Новак Пејовић, управник рибарског подручја Резервата „Увац“.

Риба је добро радила и на Потпећком језеру на Лиму које само мањим делом припада општини Нова Варош. На њему се може пецати са дозволом за рекретаивни риболов која важи за друга рибарска подручија у Србији која нису под посебним режимом заштите. Цена дозволе за сениоре остала је 7.000 динара, док за старије од 65, жене и лица са телесним оштећењима од 60 до 80 процената износи 3.500 динара, а за остале повлашћене категорије 600 динара.

По старим ценама ове године пецаће се на свим „заштићеним“ водама у Србији. Цена годишње дозволе за националне паркове и заштићена природна добра одређена је правилником Министарства заштите животне средине и креће се у распону од 2.000 до 10.000 динара колико кошта дозвола за пецање у пределу изузетних одлика реке Градац.

ЛОВАЧКЕ ДОЗВОЛЕ : Ловна сезона траје до краја фебруара, након чека ће Управни одбор донети одлуку о ценама дозвола за ловну 2022/2023. годину- кажу у Ловачком удружењу „Козомор“.

Ловачко удружење из Нове Вароши има око 300 чланова, који цену ловачке дозволе плаћају у зависности од година старости. У ловној сезони које је на измаку, за ловце до 60 година старости, којих је и највише, цена дозволе износила је 10.000 динара. Ловци од 60 до 65 година старости дозволу су плаћали 7.000 динара, а старији од 65 година 4.100 динара.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.