Васиљевић : Имамо помоћ државе за стратешки важне пројекте

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић

Нова Варош ће у наредних неколико година достићи максимум инвестиционе експанзије. Уз огромну подршку државе, какву нисмо имали у последње четири и по деценије, реализоваће се стратешки важни пројекти вредни близу 80 милијарди динара. Улагања у толиком обиму промениће „крвоток“ нововарошке општине и велика су шанса да би нам народ остао и опстао на овим просторима. Инвестиције и нова радна места, као и политичка и међунационална стабилност су гарант даљег развоја и једина нада да се млади враћају у свој завичај – истиче председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Он у разговору за нови број „Варошких новина“ наглашава да је овако богат пакет инвестиција у златарски крај најавио председник Србије Александар Вућић приликом недавне посете овом делу земље. Дугорочно најзначајни пројекат је изградња "Бистрице 2", у коју ће држава у наредних неколико година уложити око 650 милиона евра. Значајан ефекат Вучићеве посете Васиљевић очекује већ до краја наредне године до када би већина „избоксованих“ инвестиција требало да буде завршена. Само до краја 2022.требало би да буду реализовани капитални пројекти вредни више од две милијарде динара.

-Највише средстава биће уложено у водоснабдевање, канализациони систем односно екологију у ширем смислу, и енергетику – најављује председник Васиљевић и појашњава : -Улагање у водоснабдевање , које нам је „рак рана“ и горући проблем, подразумева посао на реконструкцији градског водовода, реализацију пројекта Ћурчића врела у Месној заједници Божетићи, као и наставак довођења воде са овог до Гачевог врела и то за потребе појачања водоснабдевања града и туристичке зоне на Златару. Процењује се да би сви ови радови требало да коштају укупно око 600 милиона динара.


Највиш средстава биће уложено у екологију - Нова Варош

Исти обим инвестиција очекује се и на пољу енергетике односно изградњу трафо- станице у туристичкој зони на Златару. Изградњом овог објекта, јачине 35/10 кw, задовољиле би се потребе за електричном енергијом у овом рејону за наредних петнаестак година.

Један о најскупљих пројеката, вредан око милијарду и двеста милиона динара је, ипак, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, као и недостајуће канализационе мреже у насељу Вионик. Овим пројектом планирана је и изградња централног градског колектора.

-Након Основне школе, држава ће у овој години издвојити и око 250 милиона динара за комплетну реконструкцију једине средње-образовне установе у Новој Вароши, прецизније објекта у којем наставу похађају ђаци гимназијских образовних профила – додаје председник Раде Васиљевић и наглашава : -Очекујемо да до краја ове или у првој половини наредне године, у Нову Варош дође инвеститор који би запослио до 500 наших суграђана, а што је једно од обећања председника државе.

На пролеће ће, како најављује први човек општине, започети и радови на изградњи кружног тока на Браношевцу, а вредност овог посла процењује се на око 50 милиона динара.

Према речима Васиљевића, сви ови пројекти ће се у потпуности финансирати из државне касе, а значајне инвестиције радиће се и из општинског буџета и у сарадњи са ресорним министарствима кроз различите конкурсе и јавне позиве.

Тако би током пролећа требало да буде уређена централна туристичка зона на Златару, апликоваће се и за средства за изградњу комплекса на Растокама, предстоји и реконструкција спортских објеката уочи МОСИ чији је Нова Варош овог лета домаћин, изградња сале покрај капеле на Коцељу... За готово половину је увећан и аграрни буџет, улагаће се и у путну инфраструктуру у градској зони и приградским насељима, а, како истиче председник општине, и нешто више у изградњу путних праваца по селима.

-Због короне и недостатка извођача радова, недовољно смо урадили на овом пољу и ту нисам задовољан када је прошла година у питању. План је био да лане у изградњу путева инвестирамо око 80.000.000 динара, а у ове намене потрошили смо свега 30. Покушаћемо да надокнадимо нешто слабији учинак у овој области, али имамо и других приоритета тако да ћемо се трудити да инвестиције у граду и на селу избалансирамо – обећава председник Васиљевић.

Он оцењује да је учинком реализованих пројеката у прошлој години, ипак, генерално задовољан јер се радило у условима короне, која је у значајном мери продрмала становнике наше општине и успорила амбицизне планове локалне управе.

-Највише се урадило на пољу екологије, што је било једно од обећања које сам грађанима дао крајем претпрошле године – истиче Раде Васиљевић и подсећа само на најзначајније пројекте реализоване у овој области : трансфер станица Бањица, израдња канализационе мреже у другој туристичкој зони, ланчаник за скупљање отпада на Лиму, уклањање дивљих депонија, набавка нових 100 контејнера...

-Реч је огромним инвестицијама и оне су, као и планирани пројекти у области водоснабдевања, најбољи одговор локалним еколошким активистима који у последње време протестују испред општинске зграде. Њихове захтеве уважавамо и учинићемо све да наша општина буде пример како се чува животно окружење – оцењује председник општине.

Васиљевић указује и на два кључна проблема.

-Пад наталитета нам је „омча око врата“, иако као локална самоуправа чинимо све у борби против „беле куге“. Годишње из општинског буџета издвајамо и до 26.000.000 динара за подстицајне мере у овој области, али се и даље многоструко више умире него што се чује плач беба. А како би тек било да не улажемо на овом пољу – каже први човек општине.

Као проблем у функционисању локалне самоуправе председник наводи недостатак младог и стручног кадра.

-Старосна структура запослених у локалној администрацији је изузетно неповољна. Потребни су млади и школовани људи, а како их запослити када је на снази још увек забрана запошљавања у јавном сектору – додаје Васиљевић.

Председник општине најављује да ће ГГ “Нови људи за Нову Варош“ на предстојећим парламентарних изборима „без икакве дилеме подржати коалиционе партнере у власти – Српску напредну странку и Александра Вучића“.

-Захваљујући одличној сарадњи са СНС, коначно смо успоставили политичку стабилност. Ка економској убрзаним корацима грабимо, а једна смо од општина која се може похвалити и међунационалном стабилношћу. Недавни инциденти у Прибоју нису утицали на нас да евентуално пореметимо своје традиционално добре односе са Бошњацима. „Варнице“ се нису и неће прелити у Нову Варош јер ми на делима једни другима показујемо колико се ценимо и поштујемо различитости – истиче председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.