Мобилна апликација за пријаву еколошких проблема

У Новој Вароши јесенас очишћено више дивљих депонија

У Новој Вароши јесенас очишћено више дивљих депонија

Министарство заштите животне средине пустило је у рад јединствени Еколошки информациони систем, путем којег ће грађани од данас моћи да пријаве еколошке проблем на територији своје локалне самоуправе. На основу пријава и информација са терена, администратори ће позивати надлежне инспекцијске службе да реагују.

Грађани ће моћи да шаљу пријаве путем мобилне и веб апликације „gReact” (Green Reaction), која може бесплатно да се преузме на Google Play и APP Storе, а омогућено је и слање СМС или ММС порука на 066-5555-001, као и телефонски позиви Контакт центру на број 0800-003-003, радним данима од 7:30 до 15:30 часова.

-Позивам грађане да нам указују на еколошке проблеме на које наилазе, а локалне самоуправе да тесно сарађујемо, како бисмо те проблеме што пре и решили. Систем је значајан јер нам омогућава да, заједно са грађанима, ефикасније приступимо мапирању и решавању еколошких проблема у Србији. То ће нам помоћи и у креирању стратегија за решавање еколошких проблема, као и у пројектовању буџетских средстава за те намене- каже Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине.

Према њеним речима, систем предвиђа и праћење локација очишћених дивљих депонија на којима су постављене камере.

- У Србији има око 3.500 дивљих депонија, а ми смо током прошле године очистили 500 локација. Наредних дана ћемо расписати нови конкурс, како бисмо наставили да чистимо и у овој години, а издвојили смо и средства за постављање камера. Још једном позивам грађане да нам указују на еколошке проблеме и да заједничким деловањем подижемо свест и унапређујемо квалитет животне средине, да заједно радимо за чистију и здравију Србију и самим тим за бољи животни стандард – рекла је Вујовић.

У оквиру акције Министарство заштите животне средине у општини Нова Варош јесенас је очишћено осам већих дивљих депонија и неколико мањих.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.