“Еколошки кафић” Ђорђа Рвовића на календару ЕУ ПРО Плус

Међу 12 најбољих ликовних радова -

Међу 12 најбољих ликовних радова - "Еколошки кафић"

Ликовни рад Ђорђа Рвовића (16), ученика Средње школе у Новој Вароши, један је од најбољих на традиционалном уметничком конкурсу ЕУ ПРО Плус Програма за средњошколце. Његов „еколошки кафић“ краси странице новог календара ове програмске организације, а као награду за своје ликовно остварење, Ђорђе је добио и савремени мобилни телефон. Прво место на конкурсу освојила је Александра Ивић из Ниша, док су друго и треће поделиле такође Нишлијка Милица Стевановић и Наталија Павличевић из Блаца.

По оцени стручног жирија и онлајн гласача, Ђорђе је својим радом на коме је приказао како у његовим визијама изгледа један локални кафе бар по еколошким стандардима, испунио све критеријуме конкурса који Европски ПРО организује већ деценију и по уназад. Талентовани млади Нововарошанин је сликарским рукописом одговорио је на овогодишњу тему јавног позива „Твоје идеје, твоја будућност“. На конкурс су пристигли бројни радови ђака из укупно 22 средње школе са подручја стотинак локалних самоуправа у којима овај програм делује, а својим ликовним решењима млађани уметници подстичу на размишљање шта би њихов град учинило бољим местом за живот омладине, као и шта би они сами могли да учине како би унапредили свој и живот своје заједнице.

Пристигли радови су, по оцени жирија, показали да млади имају развијену свест о значају очувања животне средине, коришћењу обновљивих извора енергије, али и са друге стране потреби да се у њиховим местима отварају фабрике и нова радна места. Ђаци су кроз радове исказали и да им недостају забавни и образовни садржаји, као и да препознају природно и културно наслеђе из своје околине које би требало да се сачува и туристички промовише. Кроз радове, посебно 12 награђених, могле су да виде надахнуте идеје, иновативне и практично остварљиве иницијативе како да се унапреди живот младих у локалним срединама.

Ђорђе каже да ће му ова награда бити подстицај да настави да се активније бави сликарством. Ово му, иначе, није прво признање за ликовно стваралаштво. Лане је освојио треће место на конкурсу града Крагујевца на тему „Доста су свету једне Шумарице“. Млади Нововарошанин свој сликарски таленат испољава још од раног детинства , а током основне школе био је један од најактивнијих чланова ликовне секције при ОШ“Живко Љујић“, која је у општини највећи расадник талената из различитих области.

Није му прво ликовно признање - Ђорђе Рвовић

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.