Председник Вучић највио у Сеништима градњу РХЕ „Бистрица“

Председник Србије у разговору са мештанима Сеништа (Фото: Председништво Србије)

Председник Србије у разговору са мештанима Сеништа (Фото: Председништво Србије)

Електропривреда Србије расписала је тендер за израду идејног пројекта и студије оправданости за градњу реверзибилне хидроелектране „Бистрица“ у клисури Увца. Њену градњу јуче је најавио и предеседник Србије Александар Вучић, током боравка у нововарошком крају. Према његовим речима , радови ће почети у идућој години, а први киловати у мрежу далековода потећи већ 2026.

Снага РХЕ „Бистрица“ износиће 650 мегавата, а радови ће, према најави, коштати између 600 и 700 милиона евра. Због хидроакумулације „Клак“ која ће се градити за те потребе, мораће да се исели 15 домаћинстава, док је већи део камењар и државно земљиште. Међутим, мештани Сеништа су обећали  да се неће бунити због тога.

- Ваше обећање ми је јутрос најлепши поклон, то ће олкашати да се посао обави за 4,5 године. Не постоји већи интерес, нити један енергетски објекат за Србију није важнији од градње реверзибилне хидроелектране 'Бистрица'. Она је пројекат број један и спас за Србију. Нама РХЕ 'Бистрица' многи значи у енергетском смислу, важнија је и од блока у Костолцу и допринеће да 2028. године имамо довољно струје за домаће потребе и продају - рекао је председник Србије Александар Вучић у Сеништима.

Брана „Клак“ градиће се у делу клисуре између Сеништа и Рутоша, на пет километара испод бране у Радоињи. Њена висина износиће 90 метара, док ће се акумулација при пуном нивоу простирати до испод Радоињског језера. Машинска зграда са четири агрерата биће подигнута на обали Лима, недалеко од депоније „Бањица“.

-У време кад у систему има вишка електричне енергије вода ће се из језера ХЕ 'Потпећ' пумпама пребацивати у акумулацију 'Клак'. Из акумулације 'Клак' коју ће пунити и Увац, вода ће се затим цевима и тунелом дугим 6,5 километара доводити на турбине у машинској згради на обали Лима. У мрежу далековода одлазиће киловати призведени падом воде од око 380 метара- објашњавају у Електропривреди Србије.

Тендер истиче 28. јануара, док је рок за израду идејног пројекта и студије оправданости 18 месеци. Према тендеру, пројектну документацију треба базирати на идејном пројекту из 1981. године, који је урадио др Мирко Мелентијевић на челу тима стручњака београдског „Енергопројекта“.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.