Други круг за закуп пољопривредног земљишта

Расте интересовање за закуп

Расте интересовање за закуп

Општина Нова Варош понудила је у закуп на 15 година укупно 1.384 хектара пашњака и ораница у државној својини. Рок за пријаву је 30. децембар , а поновљени оглас о закупу објављен је на званичном сајту Општине, www.novavaros.rs. Приспеле понуде отварају се 14. јануара идуће године, када ће се и знати имена закупаца.

У закуп се нуде 332 парцеле различите површине и квалитета широм општине. Почетна цена закупа креће се у распону од 262 до 12.486 динара по хектару, а излицитирани износ закупнине плаћа се на годишњем нивоу. Према прописаним условима, земљиште које се издаје у закуп може се користити искључиво за пољопривредну производњу и неможе се давати у подзакуп.

На први оглас који је расписан средином октобра, јавила су се свега три пољопривредна газдинства, која су у Дрмановићима и Божетићима закупила укупно 15,5 хектара. Како су у првом кругу услови конкурса  знатно строжији, већина заинтресованих чека други круг.

-У другом кругу право учешћа има правно и физичко лице које је уписано у Регистар пољопривредних газдинстава и налази се у активном статусу најмање три године, што је сходно закону, једини услов. Интересовања има, па како су критеријуми пуно блажи, очекује се и већи број пријављених – каже Милинко Шапоњић, из Канцеларије за привреду и локални економски развој, задужен за ове послове.

Иначе, интересовање за закуп државних пољопривредних парцела расте. У последњих пет година у општини Нова Варош закупљено је скоро 500 хектара, од чега само прошле године 279 хектара.

-Ово су бројке које радују, посебно уколико се зна да се десетак година пре тога на оглас буквално нико није јављао- кажу у општинској управи.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.