Акредитована лабораторија за испитивање квалитета земљишта

За четири округа - из лабораторије ПССС Ужице

За четири округа - из лабораторије ПССС Ужице

При Пољопривредној саветодавно стручној служби Ужице почела је са радом прва акредитована лабораторија за испитивање квалитета земљишта за четири округа, Златиборски, Моравички, Колубарски и Мачвански. Према решењу Министарства пољопривреде, шумарстава и водопривреде, ова лаборатоприја може да ради испитивања основних параметара контроле плодности обрадивог пољопривредног земљишта, шо је од великог значаја не само за воћарску, већ и за ратарску и повртарску производњу .

Земљиште је необновљив ресур и непроцењиво природно благо.Зато је од великог значаја да свако од нас учини све што може да га не уништава и не деградира.

Земљиште представља један од најважнијих ресурса у производњи хране, али се на нашим просторима само делимично правилно искоришћава, а највећим делом заступљено је стихијски неправилно ђубрење без икаквих анализа („искуствено ђубрење“).Таквим начином коришћења ђубрива не само да се постижу лоши резултати у пољопривредној производњи већ је земљиште подложно деградирању и загађењу. То доводи до смањења способноси земљишта да изврши своју улогу као средина за гајење биљака, као регулатор водног режима и као филтер значајан за очување животне средине.Мањи приноси у производњи дају мање финансијске резултате чиме финансијска моћ појединца и друштва слаби.

Да би се сви постављни циљеве очувања плодности земљишта испунили неопходно је имати лабораторију која ће тачно одредити шта земљишту недостаје и шта је у вишку.

Ретка су идеална земљишта за пољопривредну производњу, у већини случајева земљиштима су сиромашна у одређеним хранљивим материјама па их треба надоместити. Из тих разлога је наша служба опремљена лабораторијом која може велики број тих захтева да испуни.

Лабораторија Пољопривредне саветодавне стручне службе Ужице постоји већ дужи низ година, али у задње две године је учињен напор за њено опремање и оспособљавање за усклађивање са захтевима међународног стандарда ISO /IEC 17025:2017 у циљу извршења таквих задатака. Потврда тих активности јесте извршена акредитација што подразумева добијање резултата као и код осталих акредитованих лабораторија за испитивање земљишта у земљи и иностранству, а да би се то постигло врши се обавезно међулабораторијско испитивање.

Важно је истаћи да смо прва акредитована лабораторија из области испитивања земљишта на четири округа: Златиборском, Моравичком, Колубарском и Мачванском округу. Министарствo пољопривреде шумарстава и водопривреде Републике Србије својим решењем нам је одобрило да можемо вршити испитивање основних параметара контроле плодности обрадивог пољопривредног земљишта.

Ако произвођач изврши анализу земљишта у акредитованој лабораторији и поступа по препоруци из резултата анализе велики је гарант да ће успети у својој производњи.

Редовна анализа земљишта је значајна не само за воћарску, већ и за ратарску и повртарску производњу. Гајене културе адекватно обезбеђене хранивима боље подносе стресне услове, отпорније су на болести и штеточине,абоље подносе мраз и сушу него оне које нису. Адекватно исхрањене биљке лакше се регенеришу након повреда, кошења, мраза или напада болести и штеточина. Правовременом применом препоручене врсте и количине хранива ће се омогућити биљци континуиран раст и развој,тиме ће произвођач смањити трошкове репроматеријала ипостићи боље финансијске резултате за своје пољопривредно газдинство.

Законска обавеза произвођача је да се најмање једном у четири године врши хемијска анализа земљишта, поред тога субвенције на локалном и националном нивоу биће му доступне.

Осам врста анализа - узорци

У овој акредитованој лабораторија врши се осам врста анализа земљишта, којима се одређује pH у H2O и pH у KCl, као и садржај калцијума, хумуса, азота, фосфора, калијума и влаге у испитиваном узорку земљишта.

За тачност анализе земљишта од великог значаја је време и начин узимања узорака на терену. Саветодавци наше службе редовно врше едукацију произвођача на који начин и у које време се може извршити правилно узорковање земљишта за хемијску анализу.

По извршеној анализи врши се обрада података на основу које се сачињава препорука и предлажу количине оплемењивача пољопривредног земљишта, употреба органских материја (стајњака и др.) и минералних материја (НПК), количине и време примена.

Наша препорука је да се испитивање земљишта ради у акредитованим лабораторијама, првенстено због тачности испитивања, а на произвођачима је избор где ће то извршити.

Саветодавац: Снежана Јањић, дипл.инг, ПССС Ужице

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.