Лимске вечери поезије од 22. до 24. децембра

Дом културе у Прибоју

Дом културе у Прибоју

У Прибоју ће од 22. до 24. децембра бити одржане Лимске вечери поезије. Реч је традиционалној манифестацији коју Дом културе и локална самоуправа организују 49 пут за редом.

Светковина ће ове године, како најављују организатори, свечано бити отворена 22. децембра у библиотеци Машинско-техничке школе и то промоцијом књиге „Дрво завичаја“ Мирка Иконића. Избором аутора у овој натологији нашле су се песме 39 песника из Прибоја. Неке од њих датирају још из 14.века, али је ипак већина аутора из друге половине 20.века. О овој изузетној антологији песничког стваралаштва говориће књижевник и поета Миљан Деспотовић, као и неколицина других прибојских стваралаца чији су се стихови сабрани међу корице ове књиге.

Другог дана манифестације, у четвртак 23.децембра у прибојској Гимназији биће представљена збирка песама победника прошлогодишњих 48. Лимских вечери поезије „Атлас невидљивог“ аутора Јеврема Недељковића. О књизи ће говорити њен рецензент Петар Арбутина, као и ученици прибојске Гимназије. Програм почиње у 13 сати.

У оквиру финалног програма 49.Лимских вечери поезије, који се одржава такође 23.децембра у 19 сати у Дому културе, представиће се петоро песника средњошколаца, који су одлуком жирија (у саставу др Јасмина Ахметовић, др Светлана Калезић Радоњић и мр Бојана Стојановић Росић) одабрани као најбољи након завршеног конкурса. Ове године финалисти су : Соња Бараћ (Сремски Карловци), Милица Боровчанин (Соколац), Јован Ломић (Београд), Ана Марија Хорват (Кикинда) и Татјана Маринковић (Косјерић). Победник ће, осим признања и новчане награде, добити и штампање ауторске збирке поезије. На завршној већери биће изведен и музичко-сценски програм под називом „Поезија ос снова“, у извођењу Бојане Брдарић и Ненада Љубеновића.

Осим Општине Прибој, покровитељ 49. Лимских вечери поезије је и Министарство културе и информисања. Иначе, на конкурсу су право учешћа имали млади песници из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.
* * *
Пројекат „Прибојска хроника на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Прибој (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства)

                                                                                           

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.