Козарство је исплатив посао, помаже и држава

По уматиченом грлу 7.000 динара субвенције

По уматиченом грлу 7.000 динара субвенције

У планинским крајевима Србиje расте интересовање за гајење коза, највише за француску алпску козу. Министарство пољопривреде, шумаства и водопривреде даје подстицај од 65 посто за набавку приплодних коза, као и субвенцију од 7.000 динара за уматичена грла. Све већа потражња је и за козијим млеком, па стручњаци Пољопривредене саветодавно стручне службе Ужице стоје на располагању свим пољопривредницима заинтересованим за козарску производњу.

У нашим условима козе се у већини случајева гаје екстензивно. Козе се углавном гаје у брдско-планинским, мање привредно развијеним подручјима, са оскудним или скромним изворима хране. Исхрана коза, нарочито високопроизводних, данас за наше одгајиваче представља веома актуелан проблем, а разлог за то је недовољно познавање њихових потреба за хранљивим материјама за остварење високе производње.

Најзначајнији услов при опредељењу неког домаћинства за гајење коза, јесте могућност обезебеђења хране у току целе производне године. На основу овога одређује се и број коза које ће се одгајати. Уколико домаћинство може да за потребе исхране коза, обезбеди довољну количину кабасте хране са сопствених површина земљишта (нарочито за зимски период), и то је сигурно рентабилна производња

Други битан чинилац је изградња објеката, као и њихово опремање. Домаћинство које већ поседује старији објекат, може у сопственој режији извршити његову адаптацију. Односно уз мања улагања и уз учешће личног рада, треба да га прилагоди потребама правилног узгоја коза. То значи, да у њему треба да обезбеди уградњу опреме за исхрану као и напајање коза. Уколико домаћинство поседује све напред наведене услове, онда треба да се определи за узгој коза,

Све веће интересовање за гајење коза довело је до потражње високопродуктивних коза.Раса која је у експанзији у нашој земљи је француска алпска коза (алпино).

Француска алпска коза настала је у Француској пре више од 50 година планском селекцијом на повећану млечност, при чему је и најраспрострањенија раса у овој земљи. Ова раса коза се одликује веома добром развијеношћу тела. Тело је покривено кратком длаком жутосмеђе или риђе боје са црном пругом дуж леђне линије што је и основна расна карактеристика. Телесна маса одраслих алпино коза креће се од 50 - 70 килограма, а јарчева 80 – 100 килограма. Ова раса коза се одликује и добром плодношћу, при чему у просеку даје око 1,8 јаради, а такође, сматра се веома погодном за вансезонско парење, односно за добијање јаради у току целе године. Млечност је веома добро изражена, тако да козе у просеку у лактацији која траје око 280 дана, дају преко 700 литара млека. Веома добра особина ове расе коза је и та да се поред високе млечности и плодности, добро прилагођава различитим климатским условима као и типовима гајења. Добро се прилагођава гајењу и на високим планинским подручјима, па је због тога извожена у многе земље света, где је послужила за укрштање са другим расама коза ради стварања млечнијих типова коза. Ова раса коза је увожена и у нашу земљу ради оплемењивања наших коза.

Небојша Ђурић, саветодавац из области сточарства ПССС Ужице

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.