Нови тендер за аутобуски превоз према селима

Општина Нова Варош

Општина Нова Варош

Општина Нова Варош расписала је нови конкурс за локални аутобуски превоз јер се на претходни нико од ауто-превозника није јавио. Јавни конкурс за прикупљање понуда за поверавање обављања линијског превоза путника у градском и приградском превозу, објављен је 19. новембра и траје 15 дана и уколико ни овај пут не буде заинтересованих локална самоуправа ће морати да тражи друго решње. Мештани негодују јер села немају аутобуску везу са градом.

План је да се путем конкурса нађе превозник који ће наредних пет година, два до три пута дневно, да саобраћа од Нове Вароши до Божетића и Рутоша. На ове две релације саобраћао је „Јањушевић“ из Прибоја, али им је летос истекао уговор. Годинама уназад линије према Божетићима и Рутошима једине су биле у функцији. Према Јасенову аутобуси одавно не саобраћају због малог броја путника, док су села уз магистралу „покривена“ међуградским аутобусима.

- То је један од горућих проблема и становници Кокиног Брода, Вранеша, Радоиње, Рутоша, Брда, Дрмановића, Акмачића, Божетића и Комарана која су обухваћена линијским превозом, с правом негодују. Аутобуси су последњих година саобраћали готово празни, па је мали број путника вероватно разлог што се на први конкурс нико није јавио. Овај пут очекујемо повољан исход, јер има интересовања код локалних комби превозника - каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Како би решила проблем, локална самоуправа је јесенас конкурисала код Министарства за бригу о селу за бесповратна средства намењена за куповину минибуса за потребе превоза сеоског становништва. За ову намену је у републичком буџету опредељено 120 милиона динара и мада је конкурс завршен у септембру још није донета одлука. Одобрена средства моћи ће да се користе за куповину минибуса који ће служити искључиво за потребе превоза сеоског становништва из једног села у друго, или из села у општинско седиште.

-Из Министарства су нас обавестили да се на конкурс јавило 60 општина, а да новца има само за око 20 минибуса. Очекују да им Влада Србије ребалансом одобри додатна средства, јер је тешко донети одлуку коме да се одобри новац када су све општине мање више у истом проблему- каже председник Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.