За Нову Варош још 500 доза вакцине против сезонског грипа

Вакцина

Вакцина

Завод за заштиту јавног здравља у Ужицу дистрибуираће данас 7.500 доза четворовалетне Influvac tetra вакцине против сезонског грипа домовима здрављау Златиборском округу, од којих ће 500 доза добити Дом здравља у Новој Вароши. Вакцина против грипа, кажу надлежи, може се дати истовремено са вакцином против COVID-19 при чему се вакцине дају у различите екстремитете.

Домови здравља у Ариљу и Пожеги добиће такође по 500 доза ове вакцине произвођача ABBUTT BIOLOGICALS B.V из Холандије, Бајина Башта 800, Косјерић 300, Прибој 800, Пријепоље 800, Сјеница 300, Ужице 2.600 и Чајетина 400 доза.

Како је саопштио Завод за заштиу јавног здравља у Ужицу, ова вакцина је намењена свим особама старијим од три године. Вакцинација против грипа се такође препоручује и лицима са хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система, метаболичким поремећајима (дијабетичари и гојазне особе), бубрежним обољењима, хроничним неуролошким поремећајима, ослабљеним имуним системом укључујући особе инфициране ХИВ
вирусом и примаоцима трансплантата, лица са малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус, лица старија од 65 година и чланови породица особа која су под повећаним ризиком а којима је контраиндиковано давање вакцине.

Такође вакцинација против грипа препоручује се и лицима смештеним и запосленим у геронтолошким центрима социјално - здравственим установама, као и здравственим радницима.

Вирус грипа се врло лако и брзо преноси са особе на особу у јесењем и зимском периоду када се више борави у затвореном простору. Једино правовремено вакцинисање спречава епидемију грипа и додатне здравствене компликације- кажу у Заводу за заштиту јавног здравља у Ужицу .

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.