Општа болница у Прибоју добила савремени Сименсов скенер

Донација вредна 400.000 евра

Донација вредна 400.000 евра

Општа болница у Прибоју добила је савремени 16-то слајсни Сименсов скенер, из донације Уједињених Арапских Емирата Републици Србији, вредан више од 400 хиљада евра. Модеран уређај биће инсталиран и стављен у функцију, нако што се адаптира простор где је сада смештен дотрајали рендген апарат. Два радиолога из Прибоја биће обучена за рад на њему, а помоћ ће им пружати и колеге из Пријепоља и Ужица.

Ради потребних снимања на овом скенеру, пацијенети из Прибоја у протеклом периоду путовали су чак у Ужице.

– Ова врста услуге ће много значити не само грађанима Прибоја, већ и житељима источног дела Републике Српске који се наслања у лечењу на прибојску болницу. Скенер подразумева подизање здравствених норматива на већи ниво, потом шансу за већим бројем специјализација и новим запошљавањем радиолошких техичара – казао је директор Здравственог центра Ужице др Милош Божовић.

Донација Општој болници у Прибоју уручена је јуче. Како се чуло, савремени 16-то слајсни Сименсов скенер омогућиће да се врши дијагностиковање хитних стања, али и хроничних болести.

– Овај уређај биће веома значајан за дијагностику повреда траума коштано зглобног система, и других хитних интервенција. Међутим, има своје место и у хроничној дијагностици, користи се за снимање грудног коша, абдомена, а унапредиће и рану дијагностику малигних болести и допринети адекватном лечењу – рекао је заменик директора прибојске Опште болнице др Владан Ћирковић.

Локална самоуправа финансираће опремање простора где ће скенер бити смештен, као и његову монтажу.

– Председник државе, Александар Вучић, је приликом посете Прибоју услишио нашу молбу и обећао да ће се реконструисати пут до Болнице, који се налази у јако лошем стању. Вредност инвестиције износи 186 милиона динара, локална самоуправа је већ завршила пројектно техничку документацију и очекујемо да радови почну на пролеће. Наредне године, такође, очекује нас комплетна реконструкција Дома здравља и Опште болнице као и доградња пет хиљада квадрата новог простора и његово опремање – најавио је председник општине Прибој Лазар Рвовић.

Народни посланик Крсто Јањушевић, изразио је захвалност Влади Србије и председнику државе што су омогућили да скенер стигне у Прибој. Он сматра да ће савремени уређај, у техничком смислу, бити срце будућег Здравственог центра града на Лиму, те да ће снажна економија омогућити још веће улагање у здравство.

– Кога год смо питали од здравствених радника, шта је то најпотребније овдашњем здравству рекли су да је то скенер. Само снажна економија може да обезбеди улагање у здравство, а то је и пут који ће се радити ка Болници, као и санација здравствених установа. То су пројекти које може да подржи јака економија – рекао је Крсто Јањушевић, на чију иницијативу је скенер стигао у Прибој.
* * *
Пројекат „Прибојска хроника на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Прибој (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства)

                                                                                         

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.