Историја позоришта на Црвеном крсту

Прича о бурним данима БДП: Са промоције у Новој Вароши

Прича о бурним данима БДП: Са промоције у Новој Вароши

Из штампе је изашла монографија „Седамдесет сезона позоришта на Црвеном крсту“, чији су аутори глумац Београдског драмског позоришта Саво Радовић и Нововарошанин др Никола Бјелић, професор на Филолошком факултету у Крагујевцу.

Књига је угледала светлост дана поводом јубилеја БДП-а, а недавно је предстваљена и у Библиотеци “Јован Томић” у Новој Вароши.

-Специфичност монографије је у томе што она доноси успомене и погледе изнутра, из пера декоратера, гардероберки, инспицијената. У књизи имамо 24 саговорника и 49 сарадника који стручним анализама, студијама и портретима глумаца , те записима професора, критичара и теоретичара сведоче о позоришном животу. Настојали смо да се, осим неопходних података, не понови ни један аутор, ни сведок из ранијих брошура или луксузне монографије објављене поводом шест деценија рада и постојања БДП – истакао је Саво Радовић, у монографији аутор тридесетак прича “Театрарије”.

Др Никола Бјелић, коаутор књиге, каже да је БДП од оснивања извело преко 500 представа, а да је у монографији обрађено петнаестак најзначајнијих. “Златне” године Београдског драмског почеле су педесетих година прошлог века.

-Посебан напор уложили смо да књига буде драматуршки узбудљива и да се чита као роман – рекао је др Бјелић.Најбоља препорука да управо наш суграђанин буде коаутор овог дела је, иначе, чињеница да је он једини у свету докторирао на делима Емануела Шмита чији су се комади играли у БДП-у.

Одломке из монографије на промоцији у Новој вароши говорили су локални глумци и рецитатори.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.