Нове цене грејања чекају сагласност одборника

Цена мазута расте сваки дан - из котларнице код Поште

Цена мазута расте сваки дан - из котларнице код Поште

Уколико одборници потврде одлуку Општинског већа, грејање у Новој Вароши поскупеће за 10 одсто за индивидуалне потрошаче, а 25 одсто за јавни сектор и привреду. Према предлогу новог ценовника, на који ће сагласност морати да да Скупштина општине на седници планираној за 18. новембар, нова цена загревања стамбеног простора по квадрату износила би 106,48 динара без урачунатог пдв-а , а за правна лица 181,5 динара.

На последње две седнице Општинског већа  ломила су се копља између представника „Енергије Златар НВ“, који су због финансијских проблема у пословању тражили поскупљење од чак 30 процената и Већника, који су, након првобитне „рампе“ на нови ценовник, ипак, „попустили“ анализирајући реално стање око набавке енергената на тржишту и озбиљности ситуације у којој се налази ово јавно предузеће чији је оснивач Општина. Једна и друга страна нашли су се „на пола пута“ , а са циљем да се не оптерете исувише иначе танки новчаници потрошача, а да „Енергија“ не доживи судбину „катанца у брави“.

-Без поскупљења цена грејања  предузеће неће моћи  да обезбеди набавку енергената односно сигурно снабдевање потрошача током ове грејне сезоне. Већ смо нагомилали дуговања, а цена мазута на тржишту никако да се стабилизује. Како тренутно стоје ствари, нама само за мазут, пелет, струју и трошкове превоза енергената треба око 80,5 милиона динара, а укупни приходи не прелазе цифру од 77.300.000 динара. А где су зараде запослених и остали трошкови – рекао је последњој седници Општинског већа, у прошли четвртак, директор „Енергије Златар НВ“ Зоран Ђокић, уз напомену да је нова цена грејања и даље јефтинија него у многим другим локалним самоуправама и шире, а да поједине општине за субвенције топлана из локалное касе издвајају и до чак девет милиона динара.

Председник општине Нова Варош и Општинског већа Раде Васиљевић казао је да је поскупљење увек непопоуларна мера, да је у овој ситуацији изнуђено решење, али засада једино могуће како би радијатори били топли до краја зимске сезоне.

-Сматрам да смо нашли неку меру и баланс. Да грађане финансијски много не оптеретимо, а да, са друге стране, сачувамо и општинску касу од евентуалних субвенција које би да није поскупљења биле неопходне – рекао је, између осталог, председник Васиљевић.

Већници су на једвите јаде дали „зелено светло“ на одлуку о поскупљењу, како у категорији индивидуалних потрошача, тако нарочито за правна лица сматрајући да је то додатна „омча око врата“ за иначе слабашну локалну привреду. Упућен је и захтев „Енергији“ да се више ангажује на пољу припреме пројеката у обласии енергетске ефикасности, као и да уколико дође до смањења цена мазута и они коригују ценовник у складу са кретањима на тржишту енергената.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.